İran’ın derdi de adalet

Komşumuz İran’daki tartışmalar Türkiye’de yaşayanlara tanıdık gelebilir. Haberlere bakılırsa İran’da 12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri var (seçimler 19 Mayıs’da...

Komşumuz İran’daki tartışmalar Türkiye’de yaşayanlara tanıdık gelebilir. Haberlere bakılırsa İran’da 12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri var (seçimler 19 Mayıs’da yapılacak) ve öncesinde önemli tartışmalar yaşanıyor.
İran’da yaşananlar Türkiye’yi geçmişte de ilgilendirmişti, şimdi de ilgilendiriyor. Bu komşu ülkemizle aramızda açık ya da kapalı bir rekabet yaşandığı da söylenebilir. Bütün ülkelerle olduğu gibi İran’la da barış içinde yaşamak herkesin ortak menfaatidir. En kavgalı ülke görünümünde olan Amerika bile İran’la barışırken komşu ülkelerin ‘kavga’ görüntüsü vermesi abes olurdu.

İran söz konusu olduğunda 1980’li yılları hatırlamamak mümkün değil. İran’da yaşanan Humeyni dönemi Türkiye’yi de etkilemişti. 12 Eylül 1980 öncesi şehir sokaklarına yazılan ve İran’daki gelişmeleri öven, örnek gösteren sloganlar her halde unutulmuş değildir.

Aradan yıllar geçti ve İran’daki muhafazakârların önde gelen cumhurbaşkanı adayı olduğu ifade edilen İbrahim Reisi’den önemli bir itiraf duyuldu. İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanı İbrahim Reisi, “38 yıl sonra hâlâ İslâm devletine yakışır bir yönetime kavuşamadık” demiş. (AA, 29 Nisan 2017)

Başkent Tahran’da düzenlenen ilk seçim mitinginde konuşan Reisi, Hasan Ruhani ve hükümetinin ülkeyi iyi yönetemediğini savunmuş ve şöyle konuşmuş: “38 yıl sonra hâlâ İslâm devletine yakışır bir yönetime ulaşamadık. Mustazafların (ezilen ve zayıf kesim) ümidini, ümitsizliğe çevirdiniz. Gençlerin mesken sorununu çözemediniz. (...) Devlet kurumlarındaki idârî sorunlarımız, halk gözetilerek ele alınmalıdır. Var olan bunca kaynağa, zenginliğe rağmen işsizlik sorunu çözülmedi. Gençlerimizin yüzde 30’u işsizdir.”

İran’daki rüşvet ve yolsuzlukların ülkenin kalkınmasını olumsuz etkilediğini, bunun sorumlusunun da hükümet olduğunu anlatan Reisi, ülkede sınıf farklılığının arttığını, zenginle fakir arasındaki mesafenin açıldığını hatırlatmış. Reisi, “Biri yardım parası alamasın, diğeri astronomik maaşlar alsın, biri aç, diğeri tok yatsın, bu olacak şey midir?” değerlendirmesinde bulunmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar