İnsafsız reçeteler

Hem maddî, hem de manevî kayıplara sebep olan bir israf hadisesiyle daha karşı karşıyayız. Uzmanların ifadesiyle ülkemiz, ihtiyaç olmadığı halde çok fazla ‘antibiyotik ilâç’ kullanarak hem...

Hem maddî, hem de manevî kayıplara sebep olan bir israf hadisesiyle daha karşı karşıyayız.

Uzmanların ifadesiyle ülkemiz, ihtiyaç olmadığı halde çok fazla ‘antibiyotik ilâç’ kullanarak hem sağlığını hem de parasını kaybediyor, çöpe atıyor.

Sağlıkla ilgili haberleri her zaman ihtiyatla karşılamakta fayda var. Maalesef bugün ‘iyi’ diye tanıtımı yapılan bir ilâç, bir uygulama; daha sonra ‘kötüdür, uzak durun’ diye karalanabiliyor. Antibiyotik ilâçlar da böyle. Uzun yıllar her türlü hastalığa karşı bu ilâçları kullanmaya teşvik eden ‘sistem’, şimdi “Aman ha! Antibiyotikten uzak durun” demeye başladı. Bir bakıma iki çağrı da haklı. Çünkü başlangıçta tedavi edici olan antibiyotikler, ilerleyen yıllarda ‘mikrop’ların bağışıklık kazanması sebebiyle tedavi edici özelliklerini kaybetmişler. Tabiî ki, doktorların ifadelerine göre.

Antibiyotik kullanımında şampiyon olmamızın sorumlusu olarak ‘halk’ın gösterilmiş olması da garip. Bir dönem reçetesiz olarak eczanelerden antibiyotik alınmış olsa da, son zamanlarda bu mümkün değil. Dolayısıyla antibiyotik kullanılmasının sorumlusu da bu ilâçları reçetelere yazanlardır. 

Fazlaca antibiyotik kullanmanın sonucunda ne mi oluyor? Uzmanından dinleyelim: “Her yıl milyarlarca liramız boşa gidiyor. Her yıl binlerce insanımızın karaciğeri, böbreği, kemik iliği iflâs ediyor. Her yıl bir başka antibiyotiğe karşı ‘direnç sorunu’ gelişiyor. (...) Antibiyotiklerin içindeki kimyasal maddelerin de çoğu toksik olabilen moleküller. Neredeyse her üç antibiyotikten biri karaciğer ve böbreğe zarar verebiliyor. Neticede gereksiz yere kullanılan bir antibiyotik karaciğer ve böbreğe sıkılan kurşun anlamına da gelebiliyor. Antibiyotiklerin bazıları kemik iliğinde üretilen farklı hücrelerin üretimini de baskılayabiliyor. Neticede kansızlık, kanama eğilimi ve ağır bağışıklık yetersizliği ortaya çıkıyor. Ayrıca kulağa, göze, kalbe, akciğere zarar verebilen, dişi, kemiği bozabilen antibiyotikler de var.” (Osman Müftüoğlu, Hürriyet, 23 Kasım 2015)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar