Haklının ve haksızın mücadelesi

Avrupa’nın Filistin meselesinde haklıdan yana, Filistinlilerden yana, adaletten yana tavır alması toptancılık yapmanın yanlış olduğunu bir defa daha gösterdi.ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü...

Avrupa’nın Filistin meselesinde haklıdan yana, Filistinlilerden yana, adaletten yana tavır alması toptancılık yapmanın yanlış olduğunu bir defa daha gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’e hediye etme kararına karşı bütün Avrupa’dan itirazlar yükseldi. Pek çok şehirde düzenlenen yürüyüşlerle yanlış karar kınandı, Filistin’e, Kudüs’e sahip çıkıldı.

Pek çok noktada itiraz ettiğimiz Fransa bile bu meselede doğru tavır takındı ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Fransa, şimdilik Büyükelçiliğini Tel Aviv’den başka bir şehre taşıma niyetinde değil” ifadesini kullandı. (tr.sputniknews.com, 16 Aralık 2017)

Meselâ, Almanya’nın Frankfurt şehrinde Filistinli gruplar tarafından düzenlenen gösteride yürüyüş boyunca, “Biz Antisemitist değiliz, biz Yahudi karşıtı değiliz”, “Kudüs Filistin’in başkentidir”, “Filistin’e özgürlük” şeklinde sloganlar atıldı. 

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde de, benzer yürüyüşler yapılıp ABD’nin kararı protesto edildi. Müslümanların kurduğu NIDA Partisinin lideri Nourdin El Ouali, burada yaptığı konuşmada, şöyle dedi:  “Trump ve ABD hükümeti, araştırma altına alındığı için zor günler geçiriyor. (...) Bunun dışında bir de İsrail’in güçlü lobisi var. Ama İsrail lobisi, Yahudi lobisi demek değil. Yahudiler de yapılan haksızlığı görüyorlar. Bu durum Yahudi ve Müslümanların arasında olan bir durum değil. Bu haklının ve haksızın mücadelesidir. Bu insan haklarından yana olanların ve baskıdan yana olanların mücadelesidir.”   

Fransa’nın Strazburg şehrinde düzelenen Kudüs’e destek mitingini de 13 sivil toplum kuruluşu desteklediş ve yaklaşık 2 bin kişi yürüdü. Filistin halkının işgale ve işgalcilere karşı mücadelesinde yalnız olmadığını dile getiren Abyssinie Derneği Temsilcisi Leyla Sihabi ise yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından Elysee Sarayı’nda ağırlanmasını eleştirip şöyle dedi: “Netanyahu’nun yeri Elysee Sarayı değil, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesidir.”

Aynı şekilde Avusturya’nın başşehri Viyana’da da aynı karar protesto edildi. ABD’nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, “Apartheit rejimine hayır”, “Özgür Filistin” ve “Kudüs 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar