Finlandiya’dan ders al!

Eğitim sistemi üzerinde ne kadar konuşulsa ve tartışılsa yine de az sayılır.Sağlam bir eğitim kişi, millet ve devlet için en büyük sermayedir. Ahlâklı, eğitimli ve kültürlü bir cemiyetin...

Eğitim sistemi üzerinde ne kadar konuşulsa ve tartışılsa yine de az sayılır.
Sağlam bir eğitim kişi, millet ve devlet için en büyük sermayedir. Ahlâklı, eğitimli ve kültürlü bir cemiyetin sırtı yere gelmez.

Türkiye’deki eğitim sisteminden memnun olan yok. Her yıl eğitim sisteminin değiştirilmek istenmesi başka nasıl izah edilebilir ki?

Finlandiya, uyguladığı eğitim sistemiyle dünyada fark edilen bir ülke haline gelmiş. Ne gariptir ki Türkiye’yi idare edenler, tabiî ki en başta eğitimciler “Finlandiya bu işi nasıl başardı?” diye dönüp bakmıyor, örnek de almıyor. Neyse ki Finlandiya’nın başarısı Oscar ödüllü Amerikalı aktör, film yapımcısı, senarist ve yazar Michael Moore’un dikkatinden kaçmamış. Finlandiya’nın başarısını yerinde inceleyen Moore, hadiseyi 3 dakikada özetlemiş. Michael Moore’un 3 dakikalık ‘filmi’ özetlenince işin mahiyeti anlaşılıyor. Moore, şöyle özetlemiş:

Dünya çapında çocuklara test uygulandığında biz (ABD) ve Finlandiya hemen hemen aynıydık, yani diğer ülkelerin altında bir yerdeydik. Ancak bu durum Finlandiya’nın hoşuna gitmedi. Bu yüzden yeni fikirler denediler ve kısa sürede dünyanın en iyisi oldular. Bunu nasıl yaptılar? Bu sorunun cevabını arıyordum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar