Ey insanlık harekete geç!

Suriye’nin Halep şehrinde yaşananları tarif etmek bile zorlaştı.Bir şehir, insanların ve insanlığın gözü önünde ölüme mahkûm edilmiş durumda. Halep’teki durum her saat başı...

Suriye’nin Halep şehrinde yaşananları tarif etmek bile zorlaştı.
Bir şehir, insanların ve insanlığın gözü önünde ölüme mahkûm edilmiş durumda. Halep’teki durum her saat başı değişse de değişmeyen bir şey var: Çoğunlukla mâsumlar ve mazlûmlar ölüyor.

Savaşlarda en önce hakikatlerin, gerçeklerin öldüğü söylenir. Halep’ten gelen haberlerin ne ölçüde doğru olduğunu teyid edecek bir merci bile kalmadı. Şehir baştan sona yıkılmış durumda. Aylardır yardım konvoyları şehre giremediği gibi hasta ve yaralıları tedavi edecek doktor ve hastane de kalmamış durumda. Bu tablo karşısında kim kendini kazanmış sayabilir? Kimin kazandığı noktasında ihtilâf olsa da kaybedenlerin Halepliler olduğu her halde tartışma götürmez.

Suriye Geçici Hükümetininde Savunma Bakanlığı da yapmış olan eski Tarım Bakanı Esead Mustafa, yaptığı açıklamada, dünyanın Halep’te yaşananlara gözlerini kapamasını kınamış. Dünyanın zaman kaybetmeden Suriye için adım atmasının önem taşıdığını hatırlatan Esead Mustafa, Halep’in büyük bir mezarlığa döndüğünü belirtmiş ve “Oradaki çocukları, kadınları, yaşlıları enkaz altında ölüme terk edemeyiz. Dostlarımızdan, kardeşlerimizden, özellikle de içinde insanlık olanlardan Halep’i kurtarmak için adım atmalarını istiyoruz. Bu adım için de bugün yarın son gün” demiş. (AA, 15 Aralık 2016)

İki nokta çok önemli. Birincisi, Halep özelinde Suriye için atılacak müsbet adımlar için artık vakit kalmadı. Her geçen gün mâsumlar ve mazlûmlar için kayıp demek. Geçtiğimiz aylarda BM’nin öncülüğünde ateşkes anlaşmaları yapılmış ve dünya Suriye’de savaşın sona ereceği umuduna kapılmıştı. Maalesef o günkü adımlar da neticesiz kaldı. Keşke ateşkes sağlanabilmiş olsaydı ve binlerce kişi daha ölmeseydi. Savaşın devam ettiği her gün, yeni ölümler anlamına geldiği için geç kalınmış olsa da hemen ateşkes sağlanmasında fayda var.

İkinci ve belki de en önemli husus, Suriye’nin eski bakanlarından Esead Mustafa’nın işaret ettiği “İçinde insanlık olanlardan Halep’i kurtarmak için adım atmalarını istiyoruz” çağrısıdır. Mesele burada düğümleniyor: Hangi dünya görüşüne mensup olursa olsun, içinde ‘insanlık’ olanların savaşa, kıyıma, zulme itiraz etmesi. Hadiseye böyle bakmayıp ‘siz, biz’ diye bakanların devam eden savaşı durdurması kolay olmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar