Endişe duyulmaz mı?

Türkiye’nin dertlerinin kolay bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Hem ekonomik hem sosyal hem de siyasî dertlerimiz vardır. Hepsinden önemli olan, terör gibi neredeyse yarım asrımızı alıp götüren, maddî ve manevî...

Türkiye’nin dertlerinin kolay bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Hem ekonomik hem sosyal hem de siyasî dertlerimiz vardır.

Hepsinden önemli olan, terör gibi neredeyse yarım asrımızı alıp götüren, maddî ve manevî yıkımlara sebep olan bir derdimiz var. Ekonomik, sosyal ve siyasî dertler bir yana, terör derdi görmezden gelinebilir mi?

Sadece Türkiye’de yaşayanlar değil, Avrupa da terör sebebiyle başı dertte olan ülkemiz için endişeli. Bu endişede samimî olup olmadıkları ayrıca tartışılabilir, ama ‘insaniyet’ noktasında insaflı olanların varlığını da inkâr edemeyiz. Bunun bir sebebi de dünyanın hükmen küçülüp bir ‘köy’ hükmüne gelmiş olmasıdır. Köyün bir başındaki ‘yangın’ın bütün evleri tehdit etmesi gibi, dünyanın bir yerindeki terör, dert ve sıkıntı; öbür yandaki ülkeleri de etkilemektedir. Bu yönüyle bakıldığında ‘savaş’tan kazananlar olduğu gibi, ‘barış’tan kâr eden zenginler de vardır.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin Türkiye’nin güneydoğusundaki durumun büyük endişe kaynağı olduğunu ifade etmesi belki böyle yorumlanabilir. Piri, yaz aylarından bu yana alandaki durumun günden güne (olumsuz anlamda) tırmandığını söylemiş. 

Yazılı bir açıklama yapan AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Üyesi Kati Piri, Türkiye’nin terörle mücadele hakkını sorgulamadıklarını ve PKK’nın saldırılarının asla meşrû gösterilemeyeceğini belirtip sokağa çıkma yasaklarını ‘toplu cezalandırma’ya benzetmiş.

Aynı konuda ‘endişe’lerin dile getiren Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein da Türkiye’de bütün etnik ve dinî grupların barış içinde bir arada yaşamasının ancak siyasî çözümle mümkün olabileceğini söylemiş. Bu arada, Avrupa Parlamentosu’nun Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’ndan bir heyetin önümüzdeki ay bölgede incelemelerde bulunacağı da açıklanmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar