Eğitimde reform mu?

Eğitim konusunda yapılması düşünülen bir faaliyete, bir işe, bir iyiliğe itiraz etmek kimsenin aklına gelmez ve gelmemeli.Eğitimin iyi ve kalitesi olması hepimizin menfaatine. Zümer Suresinin 9. ayetinin “Bilenlerle bilmeyenler...

Eğitim konusunda yapılması düşünülen bir faaliyete, bir işe, bir iyiliğe itiraz etmek kimsenin aklına gelmez ve gelmemeli.
Eğitimin iyi ve kalitesi olması hepimizin menfaatine. Zümer Suresinin 9. ayetinin “Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” şeklinde olduğunu hatırlamak gerekmez mi?

Bazen eğitim adına öyle hatalar yapılıyor ki insanlar buna karşı çıkmak durumunda kalıyor. Elbette karşı çıkılan ‘eğitim’ değil, eğitim adına yapılan yanlışlıklardır. 28 Şubat sürecinde İHL’lerin önünü kapatmak için bütün meslek liselerinin mahvedilmesi gibi.

Şimdi de belki iyi niyetle yapılan ama iyi neticeler vermeyeceği düşünülen adımlar atılmak üzere. Başbakan Binali Yıldırım, 24 Kasım’da paylaştığı bir Twitter mesajında “Yüzde 50’lerin üzerine çıkmış olan okul öncesi öğretimi mecburi hale getiriyoruz. Öğrenciler 2-3 yaşından itibaren eğitime başlayacak ve okul ortamına alışacak. Bu, eğitim alanında 4+4+4’den sonra yapılacak en büyük reformdur” demiş. (@TC_Basbakan)

Şunu hemen ifade edelim ki eğitim yılını uzatmak, bunu 4+4+4 ya da 8+4 yapmak tek başına eğitim sistemindeki dertleri bertaraf etmek için yeterli değildir. Önemli olan bu yıllarda çocuklarımıza neler öğretildiğidir. Bunun da özü çok iyi hazırlanmış eğitim materyalleri ve kitaplar ile mesleği candan seven ve öğrencilere bir anne/baba şefkatiyle yaklaşabilen öğretmenler yetiştirmektir. Tabii ki buna yorulmak bilmeyen yöneticileri de ilave etmek lazım.

Toptancılık yaparak öğretmenleri ya da eğitim camiasındaki yöneticileri kınayamayız. Her meslekte olduğu gibi işinin ehli olanlar da var ve onlar tebriki hak ediyor. Bunun yanında istemeyerek de olsa bu mesleği tercih etmiş eğitimciler de vardır. Mesele bu sıkıntıları bilip çare arayışını sürdürmektir.

Acaba yapılmak istene reform, gerçek anlamda bir reform mudur? Atılmak istenen bu adıma karşı itiraz sesleri de yükseliyor. Gazeteci yazar Haşmet Babaoğlu (@HasmetBABA) “Bu reform değil, ağır müdahale. Asla zorunluluk getirilemeyecek yaşlar bunlar” derken, TV programcısı Eyüp Gökhan Özekin de (‏@eyupgokhan) “Sayın @TC_Basbakan’ım. Teşvik edilebilir. Tercih eden aileler de, bu hizmeti verenler de desteklenebilir. Ama zorunluluk halkımıza uymaz” demiş.

Sosyal medyada yazılanlara bakılırsa az sayıda destekçi yanında büyük ekseriyetin bu adıma itiraz ettiği görülüyor. Bazı itirazlar şöyle:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar