Cuma izni var, ya mescit?

En başta ifade edelim ki, memurların Cuma namazı vaktinde ‘izinli’ sayılması isabetli bir karar olmuştur. Asıl sorulması ve sorgulanması gereken, bu ‘iznin’ bugüne kadar verilmemiş olmasıdır. Şu da var...

En başta ifade edelim ki, memurların Cuma namazı vaktinde ‘izinli’ sayılması isabetli bir karar olmuştur.

Asıl sorulması ve sorgulanması gereken, bu ‘iznin’ bugüne kadar verilmemiş olmasıdır. Şu da var ki, uygulamada öğretmenler hariç isteyen memurlar zaten Cuma namazlarına gidebiliyordu. Darbe dönemleri hariç memurlar bu noktada sıkıntı çekmediler. Fiilî uygulamanın resmî hale gelmesi, bilhassa öğretmenleri rahatlatmış ve doğru olmuştur. Sebep olanlara teşekkür...

Son bir kararla, askerî personele de Cuma namazı izni için kolaylık sağlanması kararı verilmiş ve konu ile ilgili olarak genelge yayınlanmış. Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan genelge gereği Genelkurmay Başkanlığı da ilgili kurumlara gönderdiği yazıda, izinle ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını istemiş. (AA, 22 Ocak 2016)

Yıllardan beri, talep olan her yerde (okul, işyeri, AVM, otoyol, vs.) mescitler açılması ve namaz kılmak isteyenlere her türlü kolaylığın sağlanması noktasında kanaatler ortaya koyduğumuz için bu haberleri elbette memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bazı eksiklikleri de hatırlatmak durumundayız. 

Meselâ, yakın zamana kadar okullarda mescit yerleri yoktu. Kamuoyunun talepleri üzerine çoğu okulda mescit açıldı. İyi de oldu. Hemen peşinden, “Mescit var, ama namaz kılan öğrenci nerede?” diyenler oldu. Elbette bu mesele de çok önemlidir. Aslolan öğrencilerin namaz kılmasıdır. Namaz kılan bir öğrenci için ‘mescit’ bile gerekmez; icap ettiğinde bir kenarda namazını kılar ve ibadetini yerine getirir. “Her okula iki mescit açılsın” derken, aynı zamanda “Çocuklarımızı, gençlerimizi namaz kılacak şekilde yetiştirelim” de demiş oluyoruz. Yoksa her okulda değil, her sınıfta iki mescit olsa ne fayda?

Askerî personele Cuma izni meselesi gündeme gelince, mecburen askerî okullar hatıra geldi. Çok defa hatırlatıp sorduğumuz üzere bir defa daha soralım: Her kademedeki askerî okullarda mescit var mı?

Son zamanlarda açılmadıysa, bildiğimiz kadarıyla yok. Var ise bilelim, tebrik edelim. Yok ise, bir an önce her kademedeki askerî okullarda da mescit açılması istediğimizi idarecilerimiz bilsin! Öyle ya, askerî personele Cuma izni verip de, askerî öğrenciye namaz kılma izni vermemek, ihtiyacı karşılayacak şekilde mescitler açmamak doğru olmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar