BM kendini sorgulasın

Ne yazık ki dünya barışını temin etmek iddiasıyla kurulan BM (Birleşmiş Milletler) Teşkilâtı kendisinden umulan ve beklenen çalışmaları yapamadı. Şu anda bile dünyanın pek çok yerinde...

Ne yazık ki dünya barışını temin etmek iddiasıyla kurulan BM (Birleşmiş Milletler) Teşkilâtı kendisinden umulan ve beklenen çalışmaları yapamadı. Şu anda bile dünyanın pek çok yerinde savaş var ve BM bunları önleyemiyor.
193 devletin üye olduğu BM’nin karar alması ve uygulaması elbette çok kolay değil. Fakat asıl mesele üye ülke sayısının çokluğu değil BM’deki sistemin yanlış olmasıdır. Önemli kararlarda 5 “daimî ülke”nin (ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya) söz sahibi olması, onların kabul etmediği kararların uygulama imkânı bulamaması en büyük derttir.

Bu temel yanlışın mümkün olan en kısa zamanda sona ermesi icap eder. Tabiî ki 5 daimî üye ellerinde bulunan bu yetkiyi devretmek istemiyorlar ve istemezler. Burada diplomasi devreye girmeli ve bu ülkeler ikna edilmeli. 5 daimî ülkenin bu noktada ikna edilmesi kolay değil, ama imkânsız da değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar