Beşikten mezara kadar zulüm

Gelişen teknoloji sayesinde dünya bir köy haline geldi. Dolayısıyla dünya köyünün bir ucundaki haksızlığın diğer ucunda duyulması için saat değil, dakikalar yeterli oluyor. Bununla birlikte...

Gelişen teknoloji sayesinde dünya bir köy haline geldi. Dolayısıyla dünya köyünün bir ucundaki haksızlığın diğer ucunda duyulması için saat değil, dakikalar yeterli oluyor. Bununla birlikte haksızlıklara, zulümlere ve savaşlara itiraz etme hızı bu ölçüde gelişmiş değil.
Bazı savaş ve zulümler var ki 3 ya da 5 yıl sürüyor. Bazıları da var ki neredeyse bir asır sürüyor ya da sürecek. Filistin meselesi bunlardan biri. İsrail’in Filistinlilere yaptığı haksızlığı, zulmü, işkenceyi ve adaletsizliği saymakla bitiremeyiz. Haksızlık o kadar büyük ki İsrail merkezli sivil toplum kuruluşu B’tselem de bu zulme ciddî manada itiraz etmiş.

İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun gayri resmî nitelikteki “Arria Formülü” açık oturumunda ele alınmış. B’tselem’in Başkanı Hagai El-Ad, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin’i haksız işgalinin 50’nci yılına yaklaştığını belirterek, “Filistinliler, beşikten mezara kadar askerî işgal ve şiddet altında yaşıyor” demiş.

Uluslar arası anlaşmalara rağmen İsrail’in yasadışı yerleşim birimlerinin genişlemeye devam ettiğini anlatan Hagai El-Ad, “Harekete geçilmeden önce kaç Filistinlinin evinin daha yıkılması gerekiyor?” sorusunu sormuş. İsrail’in hem Filistin’i işgal edip hem de demokrasiden bahsedemeyeceğine dikkati çeken El-Ad, BMGK’ya bu konuda sorumluluklarını hatırlatarak, harekete geçmesi çağrısında da bulunmuş. (AA, 15 Ekim 2016)

Venezuela’nın BM Daimî Temsilcisi Rafael Ramirez ise oturumda İsrail’i “Filistin’de savaş suçu işlemek”le suçlamış. Ramirez, “İsrail bitmez tükenmez insan hakları ihlâlleri işliyor ve bu ihlâllerin kurbanları da Filistinliler. İsrail’in savaş suçu işlediğinden eminiz ve bu suçların araştırılıp cezalandırılması gerekiyor” tesbitini de ilâve etmiş. ABD ve Rusya’nın oturumdaki temsilcileri de İsrail’in yasadışı yerleşimlerini eleştirmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar