Adalet yara aldığında...

Sosyal hayatta karşılaşılan hadiseler, muhtemelen sözlü nasihatlerden daha öğretici ve tesirli oluyor. “Adalet mülkün temelidir” tesbitine itiraz eden olmasa da, bunu temin için gayret sarf eden idareci de çok azdır....

Sosyal hayatta karşılaşılan hadiseler, muhtemelen sözlü nasihatlerden daha öğretici ve tesirli oluyor.

“Adalet mülkün temelidir” tesbitine itiraz eden olmasa da, bunu temin için gayret sarf eden idareci de çok azdır. Millet olarak mülkün temeli ‘para’ymış gibi her fırsatta para, pul, maddî imkân diyerek hem adaleti hem de parayı kaybettik. Bu yönüyle maddî sıkıntılar daha da öğretici oldu.

İnsanî ölçüler, ‘ekmek’ten önce ‘hak, hukuk, hürriyet, adalet’ demek gerektiğini gösterse de; geniş kitlelere bu meseleyi anlatmak kolay olmuyor. Ne zaman ki, ‘önce ekmek’ diyenler ‘hürriyet’leri kaybettiğinin farkına varıyor; o zaman bu tesbitin doğruluğu yaşanarak öğrenilmiş oluyor.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bir konuşmasında; “Adalet yara aldığında bir ülkenin ne ekonomisi, ne hukuku, ne eğitimi, ne de devlet bütünlüğü olur” demiş.

Çok sayıda akademisyen, avukatı ve öğrencinin katıldığı ‘Hukukun Geleceğine Genç Bakış’ konulu sempozyumda konuşan Prof. Dr. Çelik, insan hakları ve demokrasi noktasındaki birikimin ‘insanlığın ortak mahsulü’ olduğuna işaret etmiş. Akla, “İyilikler hep Batının eseri mi?” sorusu gelebilir. Prof. Dr. Cemil Çelik, muhtemel bu soruya şöyle cevap vermiş: “Asya’da, özellikle mensubu bulunduğumuz dünyada da hukukun düzgün işlediği zamanlar da olmuştur. Eğer tarihimizden aldığımız değerleri bugün özümseyerek ileriye taşımak istiyorsak Batıdaki demokrat olmanın bizim medeniyetimizdeki karşılığı âdil olmaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar