Adalet olsun, açılış olmasa da olur

Hemen her yıl “Adlî Yıl Açılış Törenleri” tartışmalı olur.2016-2017 Adlî Yıl Açılış Töreni öncesinde törenin nerede yapılacağı konusunda bir tartışma...

Hemen her yıl “Adlî Yıl Açılış Törenleri” tartışmalı olur.
2016-2017 Adlî Yıl Açılış Töreni öncesinde törenin nerede yapılacağı konusunda bir tartışma yaşandı. Anamuhalefet partisi ve Barolar Birliği törenin Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı binasında yapılmasına itiraz etti. Neticede açılış “Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi”nde yapıldı.

Törenin yapılacağı yer de önemlidir, ancak ondan çok daha önemli olan adaletin sağlanıp sağlanamadığıdır. Elbette bu mesele sadece bir yılın meselesi de değildir. Geçmiş dönemde vazife yapan adalet bakanları ve başka pek çok siyasetçi dahil, Türkiye’de adaletin ‘hızlı ve adil’ bir biçimde tecelli etmediğini ifade ve itiraf etmişlerdir. Bu sebeple, biraz da hadiseyi sloganlaştırıp “Adalet olsun da, adlî yıl açılışı olmasa da olur” demek dahi mümkündür.

Adlî yıl açılışlarındaki bazı konuşmalar Türkiye’de hukuk ve adalet sisteminin karşı karşıya olduğu sıkıntıları zaman zaman göz önüne sermiştir. 1999-2000 Adlî Yılı Açış Konuşmasını yapan dönemin Yargıtay Birinci Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk’un konuşması bunlar arasında sayılabilir. Bu ve benzeri konuşmalar hem medya, hem de siyaset dünyasında uzun süre tartışılmış ve Türkiye’nin hukuk sistemini işler hale getirmesi teklif edilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar