Devlet kâr peşinde koşar mı?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Vergi Rekortmenleri Listesi’ açıklandı ve bu durum Türkiye’deki sistemin arızalı olduğunu bir defa daha gösterdi.Çünkü liste, üretenlerin değil de daha çok...

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Vergi Rekortmenleri Listesi’ açıklandı ve bu durum Türkiye’deki sistemin arızalı olduğunu bir defa daha gösterdi.
Çünkü liste, üretenlerin değil de daha çok paradan para kazananların, rant ekonomisinden medet umanların ve ‘al-sat’çıların kâr ettiğini ortaya koydu. Rekortmenler listesinde sanayicilerin değil de bankacıların olması başka nasıl izâh edilebilir?

Çok dikkat çekici başka bir nokta da devletin sahip olduğu enerji şirketlerinin geçen yıllara nisbetle kâr patlaması yapmış olmasıdır. Devletin sahip olduğu dört enerji firması 2016 yılında toplam 17 milyar liralık dönem kârı açıklamış. İlk bakışta, “Tebrik edelim” diyenler olabilir, ancak bu şirketlerin kârı ‘el emeği, alın teri’ neticesinde elde edilen bir kâr değildir. Uzmanların ifadesine göre bilhassa ‘doğalgaz/rahmanî gaz’da olduğu gibi uluslar arası şartların bir neticesi olarak ortaya kâr çıkmış durumda. Bilindiği gibi dünya piyasalarında petrol fiyatları geriledi. Bu düşüş, devletin elindeki ithalat tekeli sebebiyle iç piyasaya aynı ölçüde yansımadı. Önceki yıllara nisbetle daha ucuza aldığı hâlde fiyat indirimi yapmayan bu şirketler de kârlarına kâr katmış oldu. Yine uzmanların ifadesine göre fiyatların indirilmemesi ekonominin yavaşlamasına da sebep oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar