Tecdide duyulan ihtiyaç ve Âlimler Birliği

İslam dini içinde Tecdid diye bir kavramımız vardır, yenileme demek. Yenileme ama eskidiği için tamir edip düzeltme, şeklini değiştirme, çağa uydurma, yani reforme etme değil, aslını, ilk halini yeniden ortaya koyma demek.

Küllenmiş ya da paslanmış bir şey düşünün, bu hal o şeyin ilk görüntüsünü örter, hatta çirkin gösterir. İşte onu ilk halinde gösterme.

İslam’ın üzerine arız olan küller ya da paslar, yabancı düşünceler, yanlış kişisel kanaatler ve yerleşmiş uygulamalar olabilir. Bunların bir kısmını da onun üzerine başkaları kasten ve onu çirkin göstermek için atmış ve bulaştırmış olabilir, bir kısmı uzun süre uygulanmamaktan kaynaklanan oksitlenme gibi bir şey olabilir.

Her halükârda bu kir ve pasların silinip atılması ve İslam’ın asli safiyetiyle yeniden ortaya konulmasına işte tecdid denir.

Tecdid düşüncesinin dayanağı, bilindiği gibi Resulüllah’ın şu anlamdaki hadisi şerifleridir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 263 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 268 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 350 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 800 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar