Hatırlayın ki, hatırlanasınız

Müslümanların geri kalma sebeplerinin özel olanlarından söz edeceğiz ama tarihte güçlü, ileri, izzetli ve adaletli olmalarının umumi yasalarından söz etmişken onlara şunları da ilave etmeliyiz:‘Biz...

Müslümanların geri kalma sebeplerinin özel olanlarından söz edeceğiz ama tarihte güçlü, ileri, izzetli ve adaletli olmalarının umumi yasalarından söz etmişken onlara şunları da ilave etmeliyiz:

‘Biz kesinlikle hem peygamberlerimize hem de müminlere bu dünya hayatında da, şahitlerin dinleneceği o günde de destek olacağız (Ğafir 51)’. Yani Allah’ın desteğini alıp güçlü olmanın yolu gerçek mümin olmaya bağlıdır. Gerçek mümini Kuranıkerim şöyle tanımlar. “Müminler Allah’a ve resulüne öyle iman ederler ki, hiç şüpheleri kalmaz, Allah’ın sözünün hâkim olması uğrunda servetleriyle ve canlarıyla cihat ederler. İşte imanlarında dürüst olanlar bunlardır (Hucurat 15)’.

Allah’ın, sözünde duran ve ahdini yerine getiren gerçek müminlere her zaman destek vereceği Kuranıkerim’in pek çok yerinde vurgulanır:

‘Biz senden önce de kavimlere peygamberler gönderdik. Onlara apaçık deliller getirdiler. Böyle olunca da biz isyan edenlerden intikam aldık. Çünkü müminlere destek verme bizim kendi üzerimize aldığımız bir haktır (Rûm 47). ‘Ey iman edenler, siz Allah’a destek verirseniz O da size destek verir ve ayaklarınızı sabit kılar (Muhammed 7). ‘Allah kendine destek olana destek olur. O güçlüdür ve azizdir (Hac 40)’. ‘Allah size destek verirse sizi mağlup edecek kimse olmaz. Ama Allah sizden elini çekerse, O’ndan başka size kim destek olabilir. O halde müminler Allah’a güvenip tevekkül etsinler (Âl-i mran 160)’. ‘Siz beni anın ki, ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin (Bakara 152)’. ‘Siz bana olan ahdinize sadık kalın ki, ben de size olan ahdimi yerine getireyim, siz sadece benden korkun’ (Bakara 40).

Bunlar Allah’ın desteğini alıp aziz, güçlü, kuvvetli ve ileri olmanın umumi yasaları. Bir de bunun aksinin, yani bugün İslam dünyasının yaşadığı gibi zelil, güçsüz ve mağlup olmanın umumi yasaları, şaşmaz sebepleri var. İşte bu yasalardan örnekler:

‘Kim benim zikrimden yüz çevirirse artık onun için sıkıntılı bir hayat vardır. Kıyamet günü de onu âmâ olarak haşredeceğiz (Ta-ha 124)’. Allah’ın zikri öncelikle Kuranıkerim’dir, ayrıca her işinde O’nu hatırda tutarak hareket etme de zikirdir. Zaten Allah’ın kitabından yüz çevirenler yaptıkları işlerde O’nu hatırlamazlar. Hz. Ömer valisini Resulüllah’ın şu şerefli sözüyle uyarır: ‘Bu kitap öyle bir kitaptır ki, Allah bununla bazı toplumları yükseltir, bazılarını da alçaltır’. Uyanlar yükselirler, uymayanlar alçalırlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 263 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 268 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 350 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 800 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar