AK Parti AB ye muhtaç

Birleşik Krallığın AB’den ayrılması ekonomik etkileri açısından ele alınıp dramatik öngörüler yapılıyor. Ancak İngiltere ile AB arasındaki girift ilişkinin korunmasına yönelik yeni...

Birleşik Krallığın AB’den ayrılması ekonomik etkileri açısından ele alınıp dramatik öngörüler yapılıyor. Ancak İngiltere ile AB arasındaki girift ilişkinin korunmasına yönelik yeni düzenlemeler yapılacağı açık. Asıl darbe muhakkak ki işin siyasi yönünde… AB idealinin yetersiz veya geçersiz kalması, birleşme idealini tüm kıtada zayıflatacak ve siyasi açıdan AB çok daha zayıf bir küresel güç haline gelecek.

***

Avrupa’nın sorunları malum… AB’nin bürokratik merkezi ile üye ülkeler arasında karar mekanizmasına ilişkin rahatsızlıklar mevcut. Toplumlar ise bunu bir ‘demokrasi açığı’ olarak yaşıyorlar, kendi hayatlarının uzakta ve tepede oturan birtakım bürokratlarca belirlendiğini düşünüyorlar. Bu durum sosyolojik ayrışma ile pekişiyor. Çalışanlar, emekliler ve genelde orta sınıflar yaşam alanlarının daraldığını, fakirleştiklerini görüyorlar. Buna metropollerle kırsal kesim arasındaki çıkar ayrışmasını da eklemek gerekiyor. Nitekim Britanya’daki oylamada AB’ye hayır oyları taşrada çok daha baskındı. Göçmen meselesi bu karmaşık çerçeveye oturdu. Entegrasyonun sadece ‘misafirler’ tarafından gerçekleştirilecek bir dönüşüm olduğu varsayımı ters tepti. Göçmenleri entegre etme çabaları asimilasyona dönüştükçe karşılıklı yabancılaşma yerleşik bir duygu haline geldi. Son dönemde IŞİD vesilesiyle Müslümanların ‘hakiki’ yabancılara dönüşmesi ise gizli ayrımcılığı ve açık ırkçılığı tetikledi.

***

Ekonomik krizle bütünleştiğinde bu bir ‘yenilgi’ ve hayal kırıklığı tablosu… Böyle durumlarda toplumlar yeni olanı tasavvur edemedikleri oranda eskiye dönmek isterler. AB ülkelerinde de olan bu. Şimdi AB muhtemelen bir süre kendisiyle ilgilenecek, içe kapanacak, herkesi bir arada tutma gayretinin anlamsızlığına inanacak ve ‘safraların’ atılmasının pek de kötü olmayabileceğine kanaat getirecek. Belki siyasi birlik tahayyülü buzdolabına kaldırılırken, iki vitesli AB fikri ciddi olarak masaya gelecek. Bu açıdan son gelişmenin AB’yi gerçekçiliğe davet etmesi nedeniyle hayırlı olduğu da söylenebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şu malum ‘bilge kral’ meselesi 24 Haziran 2018 | 5.328 Okunma Yeni bir nefes için… 22 Haziran 2018 | 2.661 Okunma Halledilemeyen bir travma olarak... 21 Haziran 2018 | 1.448 Okunma Büyüme fetişi 19 Haziran 2018 | 1.277 Okunma Dönüşü gözükmeyen yolda… 17 Haziran 2018 | 6.187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar