Yeteneklerimizi nasıl kaybettik

Türkiye'nin eğitilmiş, uzman ve yetenekli gençleri değerlendirme ve elinde tutma imkanları zayıftır. Bu durum beyin göçünü artıran ana faktörlerden birisidir.INSEAD Dünya İşletme Okulu (The Business School...

Türkiye'nin eğitilmiş, uzman ve yetenekli gençleri değerlendirme ve elinde tutma imkanları zayıftır. Bu durum beyin göçünü artıran ana faktörlerden birisidir.

INSEAD Dünya İşletme Okulu (The Business School fort he World), The Adecco Group ve Tata Communications tarafından 2013 yılından beri düzenli olarak yayınlanan ''Küresel Yetenek Rekabetçiliği Endeksi'' 2018 yılı için yetenek çeşitliliğinin küresel rekabetçiliğe etkilerini değerlendiren bir rapor açıkladı.

2018 Küresel Yetenek Rekabetçilik Endeksi'ne göre, İsviçre, Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri yetenek rekabetçiliği konusunda ilk üç sırada yer aldı. Son üç sırada ise Yemen, Madagaskar ve Mozambik yer aldı.

Türkiye, yetenek rekabetçiliği bakımından 119 ülke arasında 68. sırada yer almaktadır.

Raporda, Yetenek rekabetçiliği  "ülkelerin ve şehirlerin yetenekleri yetiştirmesi, kendine çekmesi ve elinde tutması " olarak tanımlanmaktadır.

Şehirlerin yetenek rekabetçiliği bakımından performansı incelendiğinde, listede Türkiye'den sadece İstanbul şehrinin bulunduğunu görüyoruz. İstanbul yetenek rekabetçiliğinde 90 şehir arasında 62. sırada yer alıyor. Kültürel ve tarihsel zenginlik bakımından İstanbul ile aynı ligde bile anılamayacak şehirlerin İstanbul'dan çok daha üst sıralarda yer alması, potansiyelimizi değerlendiremediğimizin açık bir kanıtı olarak görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar