Yeni İpek Yolu: Kars-Tiflis-Bakü demir yolu

Sınırların açıldığı bu küreselleşme döneminde, Türkiye ekonomisi için taşımacılık birinci derecede sorun olmaktadır. Bütün dünya, demir yollarını ve deniz yollarını...

Sınırların açıldığı bu küreselleşme döneminde, Türkiye ekonomisi için taşımacılık birinci derecede sorun olmaktadır. Bütün dünya, demir yollarını ve deniz yollarını kullanırken, biz kara yolları ve kamyonlara ağırlık verdik. Oysaki demir yolu ve deniz yollarında taşıma maliyeti çok daha ucuz, kara yolunun en az beşte biri kadardır. Bizde taşımacılığın yüzde 70'i kara yolları ile yapılıyor. Pahalı olduğu için kara yolu taşımacılığı, üretim maliyetlerini artırıyor ve sonuçta ürün fiyatlarının da artmasına neden oluyor.

Kaldı ki kara yolu taşımacılığında ağırlık sınırı var ve taşıma kapasitesi düşüktür. Çevre kirliliği ve trafik sorunu yaratıyor.

Avrupa'dan üçüncü boğaz köprüsünden ve Marmaray'dan başlayan, Kars-Tiflis ve Bakü ile Hazar Denizi'nden geçerek Orta Aya ve Çin'e kadar uzanan, ''Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesi'', taşımacılıkta ve ulaştırmada asrın en önemli projesidir. Yük taşımacılığı yanında yolcu taşımacılığı da yapılacaktır.  Sonuçta bu proje ''Avrupa'yı Çin'e bağlayan yeni ipek yolu'' projesidir.

Bu projenin 2001 yılında kredisi de bulundu. Ancak o zamanlar ekonomik kriz nedeniyle hükümet uygulamaya koyamadı. Proje ancak Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye hükümetleri arasında, 7 Şubat 2007 tarihinde Tiflis'te yapılan  antlaşma ile uygulamaya konuldu. Hattın Gürcistan kısmının temeli ise yine 21 Kasım 2007 tarihinde üç ülkenin cumhurbaşkanlarının katılımı ile atıldı. Hattın 24 Eylül 2012 tarihinde tamamlanması öngörülmekte iken henüz tamamlanamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar