Yapısal çözüm nedir? (IV)

Bugüne kadar hangi maliye bakanı olursa olsun, vergi denilince ilk sözü ''vergi reformu'' oldu. O kadar ki vergi oranlarında bakanlar kuruluna verilen yetkilerin kullanılmasını bile ''reform'' olarak beyan ettiler.Gerçekte Türkiye'de bugüne...

Bugüne kadar hangi maliye bakanı olursa olsun, vergi denilince ilk sözü ''vergi reformu'' oldu. O kadar ki vergi oranlarında bakanlar kuruluna verilen yetkilerin kullanılmasını bile ''reform'' olarak beyan ettiler.

Gerçekte Türkiye'de bugüne kadar gerçek anlamda üç vergi reformu yapılmıştır.

* 1925 yılında Aşar Vergisi (tarımsal arazi ürünü üzerinden daha çok ayni olarak alınan vergi) kaldırılmış ve yerine kazanç vergisi getirilmiştir.

* 1949 yılında kazanç vergisi yerine gelir ve kurumlar vergisi getirilmiştir.

* 1985 yılında yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi ile harcamalar üzerinden alınan diğer vergiler (Gider Vergileri, İşletme Vergisi, Spor-Toto Vergisi, Şeker İstihlak Vergisi) kaldırılarak yerine KDV getirilmiştir.

Bugün Türkiye'de vergi reformu yapılacaksa amaç, verginin bozucu etkilerini en aza indirmek, piyasa ekonomisi ile uyumlu, basit, adil ve etkin bir vergi sistemi oluşturmak olmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar