Ya Venezuela halkı?

Venezuela ekonomisi iflas etti. Hiper enflasyon yaşanıyor. Ülkenin dış borç tahvilleri çöp seviyesine düştü. Elektrik kesintileri, gıda ve ilaç kıtlığı nedeniyle milyonlarca Venezuelalı ülkesini...

Venezuela ekonomisi iflas etti. Hiper enflasyon yaşanıyor. Ülkenin dış borç tahvilleri çöp seviyesine düştü. Elektrik kesintileri, gıda ve ilaç kıtlığı nedeniyle milyonlarca Venezuelalı ülkesini terk etti. Halk her gün sokaklarda ve Maduro tarafından şiddet görüyor. İnsanlar ölüyor. Ülkede 6 yıldır insanlık dramı yaşanıyor. Bu şartlar altında ister hükümet etmek imkânsızdır.  Hükümetin ülkeyi yönetemediği  için gitmesi gerekirdi. Ancak gitmiyor. Zira mesele halkın sorunu değil, sağ -sol ve ABD yandaşları ve karşıtları sorununa dönüştü.

Bizim medya da olaylara, Venezuela halkının çektiği eziyet doğrultusunda değil, sağ ve sol düşünce doğrultusunda veya ABD' nin yaptıkları açısından bakıyor.

Birlieşmiş Milletler Venezuela halkı için çözüm üretemiyor. Zira ABD ve Rusya engelliyor.

Aslında darbe girişiminde ABD taraf tutması halkın lehine olmadı. Maduro'nun iktidarını uzattı. Çünkü ABD kime karşı olursa, ister başkan ister diktatör olsun, o ülke veya lider dünya kamu oyunda prim yapıyor.

Aslında Venezuela'yı popülizm bu hale getirdi. Önceki Devlet başkanı Chavez kendi propagandasını yaparken "Mücadele Chavez yanlıları ile karşıtları arasında değildir. Vatanseverlerle, vatan düşmanları arasındadır" demişti.

Venezuela'nın 2018 yılı nüfusu 32 milyondur. Toplam seçmen sayısı 18.5 milyondur. 2018 Mayıs başkanlık seçimlerinde bu seçmenlerin yüzde 54'ü, yani 10 milyonu seçimi protesto etti ve katılmadı. Seçime toplam seçmen sayısının yüzde 46'sı, 8.5 milyon seçmen katıldı. Bunların yüzde 67.7'si  yani 5.8 milyonu Maduro'ya oy verdi. Maduro'nun aldığı oy sayısını toplam seçmen sayısına oranlarsak yüzde 31.1 ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar