Vergi bilinci

Maliye Bakanlığı vergi borcu olanları ''Vergi Yüzsüzleri'' olarak açıkladı. Maliye Bakanı da sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte "düz oranlı KDV sistemi"ne geçileceğini açıkladı. Bu...

Maliye Bakanlığı vergi borcu olanları ''Vergi Yüzsüzleri'' olarak açıkladı. Maliye Bakanı da sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte "düz oranlı KDV sistemi"ne geçileceğini açıkladı. Bu düzenleme hasılatı belirli bir düzeyin altında olan mükellefler, ister eski sisteme göre vergi ödeyecek, isterse de belgelendirme külfetine girmeden hasılattan yüzde 10 ödeme yapacak. Bu iki sistem arasında tercih yapacak.

Vergi yüzsüzlerini açıklamak, vergi konusunda bir baskı yaratabilir. Ancak aynı zamanda devletin zafiyetini de gösterir. Zira vergiler ve diğer kamu alacakları, öncelikli alacaklardır... Ayrıca şirket ortakları mal varlıklarıyla da sorumludur.

Kaldı ki siyasi iktidar her sene vergi affı çıkarıyor. Vergisini zamanında ödeyene karşı da haksız rekabet oluşuyor ve bu defa aftan yararlanırım diye bazı mükellefler vergi ödemiyor.

Dahası devletin yüzsüz açıklaması, vergi ödemeyi daha da zorlaştırır. Bu defa açıklanan isimlerin iş yapma kapasiteleri de düşer. Vergi ödemeleri daha da zorlaşır.

Bizde gün geçmiyor ki bir vergi değişikliği olmasın... Maliye literatüründe bir söz var; ''Eski vergi iyidir''. Zira başta karşı da olsalar, mükellefler zaman içinde vergiyi öğreniyor. Alışıyor. Vergiye karşı direnç azalıyor. Bunun için vergi sitemi ile her gün oynamak yanlıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar