Şanghay bize hiç uymaz (II)

Dün bu köşede, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 6 üyesinde demokrasi olmadığını yazmıştım.Aslında Şanghay işbirliği Örgütü, ülkelerinde öteden beri demokrasi...

Dün bu köşede, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 6 üyesinde demokrasi olmadığını yazmıştım.

Aslında Şanghay işbirliği Örgütü, ülkelerinde öteden beri demokrasi kültürü oluşmamıştır.

Çin'de siyasi anlamda demokrasi yoktur. Siyasete  tek parti Çin Komünist Partisi (ÇKP) hâkimdir. Ulusal Halk Kongresi üyeleri ÇKP tarafından seçilen temsilcilerden oluşmaktadır. Genel seçim uygulaması yoktur. Devlet yönetiminin en yetkili organı ÇKP Merkez Komitesi'ne bağlı olan Politbüro Daimi Komitesi'dir.

Doğu Türkistan'da, Uygurlar, Kazaklar ve Kırgızlar gibi Türk toplulukları yaşıyor. Çinlilerin bu bölgede yaptığı baskı ve zulmü Türk toplumunun kabul etmesi mümkün değildir.

Rusya'ya gelince, Osmanlı'nın çöküşünü Rusya gerçekleştirdi. Yakın tarihe kadar açık şekilde Türkiye için en fazla tehdit oluşturan ülke Rusya oldu. 1945 yılında Boğazlar'ı, Kars'ı ve Ardahan'ı istedi.

ABD ve İngiltere'nin II. Dünya Savaşı'nda Moskova ile yaptığı müzakerelerin tutanaklarında, Stalin'in 1945 yılında Türkiye'den Kars ve Ardahan'ı talep ettiğini ve yine Boğazlar'da üs istediği yazılıdır. Aynı belgeler; Stalin'in, dünyanın çeşitli ülkelerinden Ermenileri SSCB'ye getirttiğini ve onları, işgal etmek istediği Doğu Anadolu'ya yerleştirmeyi amaçladığını, Doğu Anadolu'yu işgaline haklı zemin oluşturma çabası içerisinde SSCB'ye getirttiği Ermenileri kullanmaya çalıştığını gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar