Şanghay bize hiç uymaz (I )

ABD'nin Orta Doğu projesi, Türkiye'nin çıkarları ile çatışıyor. Öte yandan Batı da Türkiye'ye her zaman ihtiyatlı yanaşmıştır. Bunun temel nedeni batının insan hakları ve demokratik...

ABD'nin Orta Doğu projesi, Türkiye'nin çıkarları ile çatışıyor. Öte yandan Batı da Türkiye'ye her zaman ihtiyatlı yanaşmıştır. Bunun temel nedeni batının insan hakları ve demokratik özgürlükleri her şeyden önce tutması ve Türkiye'nin bu alandaki zaaflarıdır. AB'nin Türkiye'yi 50 yıldır bizi oyalaması da bu yüzdendir.

ABD'nin uluslararası stratejistleri ünlüdür. Ancak bu güne kadar bütün projeleri başarısız olmuştur. Bu stratejilerden en son Arap baharı, ılımlı islam stratejisi, Orta Doğu'da Rusya'yı ve İran'ı söz sahibi yapmış , Bütün dünyayı tehdit eden ve rahatsız eden DAEŞ gibi bir bela ortaya çıkarmıştır.

ABD'nin Orta Doğu'da İsrail'le birlikte hareket edecek bir Kürt devleti kurma planının ise şimdi 2019'da bizzat Kürtlere zarar verebileceği bir çıkmaz içindedir. 

Türkiye 2015 yılından beri AB ile ve batıya alternatif olarak Şanghay İşbirliği Örgütü'ne yönelmek istiyor. Böyle bir tercih Türkiye'nin 200 yıllık hedefini rafa kaldırıp, yönünü doğuya çevirmek olacaktır. Batıda Türkiye'ye karşı gelişen tepkinin bir nedeni de budur.

Şanghay bölgesel bir işbirliği örgütü, 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından "Şanghay Beşlisi" adıyla kuruldu. 2001'de Özbekistan'ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi. Türkiye, kendi isteği üzerine Şanghay İşbirliği Örgütü'yle diyalog ortağı oldu.

Eğer Şanghay'a girerse ve Nato'dan ayrılırsa, Türk demokrasisi için en büyük gelecek sorunu ortaya çıkacaktır. Bu takdirde her şeyden önce Türkiye'nin NATO'dan çıkması gerekecektir. Zira Şanghay örgütünün hedefinde, ekonomik ve askeri işbirliği vardır. Savunması ve askeri teçhizatı NATO'ya göre oluşmuş bir Türkiye'nin çark etmesi, savunma zafiyeti getirir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar