Risk arttı

Bu sene Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (Yİ-GSYH ) yüzde 5 büyüme bekleniyor. Yüzde 5 büyümenin önümüzdeki dönemlerde devam etmesi ise olası görünmüyor. Çünkü bu büyüme, referandum...

Bu sene Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (Yİ-GSYH ) yüzde 5 büyüme bekleniyor. Yüzde 5 büyümenin önümüzdeki dönemlerde devam etmesi ise olası görünmüyor. Çünkü bu büyüme, referandum nedeniyle tüketime verilen destekler, tüketimin artması ve KGF fonundan verilen destekle kredilerin artması ile oldu.

Tasarruf ve yatırımlarda artış var mı? Güncel veri verilmiyor... Yatırımlarla ilgili yalnızca bu senenin ilk çeyrek verileri var... Ancak el yordamı ile tasarrufların ve yatırımların artmadığı belli oluyor. Ayrıca yatırımların artmadığı, doğrudan yabancı yatırım sermaye girişinin azalmasından da anlaşılıyor.

Kaldı ki, OHAL içinde, hukukun üstünlüğünde geri düştüğümüz için yatırım ortamının olduğunu da söylemek mümkün değildir.

Bu şartlarda, iç ve dış kredilerde risk artmıştır.

İç kredilerde, referandum nedeniyle popülizm amaçlı olarak verilen kredilerin zaten altyapısı ve rasyonel bir gerekçesi yoktur. Ekonomiyi geçici olarak canlandırdı ve fakat getirdiği kırılganlık ve ekonomik riskleri daha büyük oldu.

Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri Mayıs sonunda 180 milyar lirayı aşmıştı. Bu kredilerin yüzde 75.4'ü özel bankalar tarafından verildi. KGF açıklamasına göre kullandırılan kredilerin yüzde 64'ü yeni kredi, yüzde 31'i ilave kredi ve  yüzde 5'i ise yenileme/refinansman kredileri oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar