Orta Doğululaşma

Önceki gün Avrupa parlamentosunda ''Türkiye'de Demokratik kurumların işleyişi''nin acil gündeme alınması önerisi görüşüldü. 94 parlamenter lehte, 68 parlamenter aleyhte oy kullandı. 19 parlamenter çekimser...

Önceki gün Avrupa parlamentosunda ''Türkiye'de Demokratik kurumların işleyişi''nin acil gündeme alınması önerisi görüşüldü.

94 parlamenter lehte, 68 parlamenter aleyhte oy kullandı. 19 parlamenter çekimser kaldı. Üçte iki sağlanamadığı için teklif reddedilmiş sayıldı.

AB, her vesileyle, demokrasi ve insan haklarını, her alanda daha önde tuttuğunu açıklıyor. Hükümette OHAL içinde gözaltı süresinin 30 gün olması, AB'nin tepkisine neden oluyordu. Bu süre kararname ile 7 güne indirildi. Ayrıca OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kurdu.

Aslında referandumdan evet çıkarsa, gelecek başkanlık rejimi ve hele hele referandumun OHAL içinde yapılması, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin de sonu olacaktır. Nereden bakarsak bakalım yeni rejim AB'nin insan hakları ve demokrasi anlayışına tamamıyla terstir.

Batılılaşma 1826'da, II Mahmud'un Yeniçeri Ocağını kaldırması ile başlar. Sancılı dönemler geçirmiş ve 2004 yılında tam rayına girmişti. Osmanlı döneminde, Cumhuriyet döneminde sanki görünmeyen bir el Türkiye'yi Batı'dan koparmak için mücadele veriyor.

Osmanlı döneminde, Abdülhamid'in Meclisi feshetmesi ve anayasayı askıya almasıyla, 31 yıl Batılılaşma sürecine ara verilmiştir. Buna neden Osmanlı'da dağılmayı önlemek için dini birleştirici bir unsur olarak kullanma düşüncesi olabilir... Ne var ki tam tersi oldu ve arkadan vuran ve önce gemiyi terk eden Araplar oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar