Operasyonun ekonomik riskleri

Suriye de, güvenli bölge operasyonunun ekonomiye maliyeti ve etkileri nasıl olur? Bu konuda yazmaya dilim varmıyor. Çünkü, insan hayatı ve ülke güvenliği ekonomik kalıplara sığmaz… İçinde insan hayatı...

Suriye de, güvenli bölge operasyonunun ekonomiye maliyeti ve etkileri nasıl olur? Bu konuda yazmaya dilim varmıyor. Çünkü, insan hayatı ve ülke güvenliği ekonomik kalıplara sığmaz… İçinde insan hayatı varsa, ekonomik hesap yapılmaz. Bununla birlikte hayatın olağan akışına uygun olarak bu soru sürekli olarak kamuoyunun gündeminde oluyor.

Bu gibi operasyonlar her zaman ve her ülkede piyasayı ve ekonomiyi etkiler. Bizde ise kırılganlık yüksek olduğu için daha fazla etkiliyor.

Operasyon açıklandıktan sonra, pazartesi ile salı günü arasında, Türkiye'nin yurt dışında beş yıllık tahvillerinin temerrüt risk pirimi, 362,42 baz puandan 385,75 baz puana çıktı. BİST 100 endeksi 0.4 oranında düştü, dolar kuru da yüzde 1.4 oranında arttı.

Ekonomide kırılganlığa ve Trump'ın tehditkar twitine rağmen piyasada olağanüstü bir değişme olmadı. Zira artık piyasalar Trump'ın bu tür tehditlerini kanıksadı… Bu tehditleri ister pozitif, ister negatif çizgide olsun  güvenmiyor, dikkate almıyor.

Bundan sonra risk olur mu? Operasyon bölgesinde söz sahibi devletlerin tutumuna bağlı olarak değişir.

1. Türkiye'nin yumuşak karnı döviz kurlarıdır. Operasyonda aksamalar olursa doğrudan kurlar etkilenir. İçeride döviz talebi artar. Bu talepte bağımsız olarak döviz kurlarını etkiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar