Kur çarpar

Dolar kuru 8,57 rekor seviyesini görmüştü. Bakan ve MB başkanı değişti, Cumhurbaşkanı piyasaların beklentisi yönünde konuştu ve kur düştü. Dün öğlen saatlerinde dolar kuru 7,86 idi. Bu aşamada;...

Dolar kuru 8,57 rekor seviyesini görmüştü. Bakan ve MB başkanı değişti, Cumhurbaşkanı piyasaların beklentisi yönünde konuştu ve kur düştü. Dün öğlen saatlerinde dolar kuru 7,86 idi.

Bu aşamada; neden arttı? Neden düştü? Nereye kadar gider? soruları önem kazanıyor.

Dolarda rekor artışın temel nedeni ekonomik ve siyasi istikrar sorunudur. Ancak kısa sürede etkileyen 3  gelişme oldu. 

Birisi; yöneticilerin piyasa ile inatlaşması, piyasalara ve aynı anlamda üretici, tüketici tercihlerine ters düşmesidir.  

Eski Hazine ve Maliye Bakanı, doğrudan veya dolaylı olarak kurlarla ilgilenmediğini söyledi. Bu anlayışın özeti, ben ekonomik istikrarla ilgilenmiyorum demektir. Bu anlayışı herkes aynı anlamda tercüme etti. Ancak kendisi ya farkında değildi veya bilmediğimiz tercihleri vardı.

Öte yandan her şeyin yolunda olduğunu tekrar ederek, algı yaratmaya çalıştı. Olumlu bekleyişler ekonomik istikrarı da olumlu etkiler. Ancak eğer siyaha beyaz derseniz ters teper. Mamafih sorun yaşayanlar da tepki gösterdi. TL'si olanların umudu kayboldu ve 'dövize yönelim' arttı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar