​​​​​​​Kamu bankalarının zararı cebimizden çıkıyor

1980 sonrası, Dünyada özelleştirme, ideolojik saplantıya dönüştü. Özelleştirme felsefesi, piyasanın yaptığı özel malların üretiminin piyasaya bırakılması, kamu altyapılarının ise devlette kalması şeklindeydi.

Telekom gibi altyapı tekeli olan bir kamu kurumunu özelleştirmenin bu gün ne kadar yanlış olduğunu internette yaşamakta olduğumuz sorunlar gösteriyor. Rekabete kapalı olan internet hem daha pahalıdır  hem de uygulamada aşırı kesinti yaşıyoruz.

Kaynakların en verimli ve etkin kullanılması ve en yüksek büyüme sağlanması için Devletle Piyasa arasında optimum denge olmalıdır. Et Balık Kurumunun özelleştirilmesi ile et fiyatları arttı. Stokçuluk arttı. Oysaki Et ve Balık Kurumu üreticinin malını normal fiyata alıyor ve üstüne yüksek kar koymadan satıyordu. Yani üretici de kazanıyordu, tüketici de ucuz et yiyordu.

Tekelleri ve tanzim satışları özelleştirip kamu bankalarının sayısını artırmanın iktisadi bir gerekçesi yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar