İktisat politikalarında komplo teorilerinin yeri yokturKaynak: İktisat politikalarında komplo teorilerinin yeri yoktur

Standart and Poor's, Türkiye'nin kredi notunu 1992 yılı ile 1994 yılı arasındaki 2 yıl, yatırım yapılabilir ülke olarak düzenlemişti… 1994 krizi ile bu  notu yatırım yapılamaz seviyeye...

Standart and Poor's, Türkiye'nin kredi notunu 1992 yılı ile 1994 yılı arasındaki 2 yıl, yatırım yapılabilir ülke olarak düzenlemişti… 1994 krizi ile bu  notu yatırım yapılamaz seviyeye düşürdü… O günden bu güne kadar geçen 22 senedir yatırım yapılamaz düzeyde tutuyor.

Moody's 1992'de yatırım yapılabilir notunu, 1994'te yatırım yapılamaz seviyesine indirdi. 2013'te yatırım yapılabilir seviyesine tekrar çıkardı ve fakat üç yıl sonra 2016 eylül ayında tekrar yatırım yapılamaz düzeye düşürdü.

Fitch Türkiye'nin kredi notunu, 1994 yılında yatırım yapılamaz seviyesi ile başladı, 2012'de yatırım yapılabilir seviyesine çıkardı ve 4 yıl sonra  27 ocak 2017'de tekrar yatırım yapılamaz düzeye indirdi.

AKP iktidarında, üç kredi derecelendirme kuruluşundan ikisi, birisi 3 yıl  diğeri 4 yıl için Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede tuttu.

Şimdi sanki Türkiye asırlardır yatırım yapılabilir düzeyde imiş gibi tepkiler var.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye çıktığı 2012  yılına kadar da yabancı sermayesi girdi. Zaten sorun da burada … Zira giren yabancı yatırım sermayesi portföy yatırımları (Borsa, kısa vadeli finansal yatırımlar) veya kârlı şirketleri ve bankaları satın almak için gelen yabancı sermaye oldu. Doğrudan yabancı yatırım sermayesi çok sınırlı geldi.

Aslında sıcak paranın olduğu ekonomilere yine sıcak paranın neden olduğu riskleri ve kırılganlığı hesap ederek doğrudan yabancı yatırım sermayesi gitmez.  Bu günkü istikrar sorununun temelinde de bu yatıyor. Ekonomi yönetimi, sıcak paranın rehavetine kapıldı, sürekli geleceğini zannetti ve Raiting meselesi ile uğraşmadı.

Raiting kuruluşlarından Moody's ve Fitch, Türkiye'nin notunu  yeniden yatırım yapılamaz seviyeye düşürünce, şimdi hükümet ve yakın çevreleri bunu bir komplo olarak yorumluyor.  Bazıları da dayandıkları gerekçeleri zayıf buluyor ve  mahkemeye  gidilmesini öneriyor.

Gerçekte ise eğer bu kuruluşlar yanlış yapsa, önce  yol gösterdikleri uluslararası sermaye itiraz eder. Güvenmez ve bu kuruluşlar yaşayamaz. 

Bizim komplocu bakış açımız, Türkiye'yi daha çok sıkıntıya sokuyor. Kimse notumuzu düşüren  Raiting kuruluşlarını tasvip etmez. Ancak çözüm yolu Komplo teorileri yerine, istikrar politikalarına kafa yormaktan geçer. Eğer başta Hükümet ve ekonomi yönetimi ve hatta tüm toplum olarak,  bu kuruluşların derdi nedir? Neden kredi notumuzu düşürdü? diye kafa yorarsak daha kısa sürede düze çıkarız.

Belki daha önemlisi, neden ekonomi bu kadar kırılgan oldu? Beş kırılgan ülke olarak sayılan ülkelerden, Brezilya'nın, Hindistan'ın, Güney Afrika'nın yatırım yapılamaz notu  yoktur. Endenozya için yalnızca Standart and Poor's'un yatırım yapılamaz notu vardır. Türkiye'nin ise 3 kuruluştan üçünden de yatırım yapılamaz notu vardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar