İflas erteleme

Son bir yıldır reel sektörde ''karşılıksız çek'' ve ''iflas erteleme talebi'' arttı. Günübirlik geçinen esnaf kesiminden ise ''piyasada yaprak kıpırdamıyor, siftahsız kapatıyoruz'' şeklinde...

Son bir yıldır reel sektörde ''karşılıksız çek'' ve ''iflas erteleme talebi'' arttı. Günübirlik geçinen esnaf kesiminden ise ''piyasada yaprak kıpırdamıyor, siftahsız kapatıyoruz'' şeklinde şikayetler geliyor.

Akıllı düşünen, rasyonel kararlar alan bir ekonomi yönetimi bu durumu nasıl değerlendirir?

Önce piyasanın neden durgun olduğunu, iflasların neden arttığını sorgular... Tespit yapar... Teşhis koyar. Arkasından ''bu iş nasıl çözülür? Hangi önlemler gerekli'' diye kafa yorar.

Bize gelince, bizde durum değişir. Her kurum veya her kişi olaya kendi çıkar penceresinden bakar. Söz gelimi TBB Başkanı, iflas erteleme kararı veren mahkemeleri suçlar. 'Bir günde iflas erteleme mi olur' sorusunu tartışmaya açar.

Her şeyden önce bilmek gerekir ki hiç bir özel sektör kuruluşu, keyfi olarak iflas ertelemeye başvurmaz. Zira bir tacir için iflas erteleme, iflas kadar olmasa da ona yakın bir prestij kaybıdır. İflas ertelemeyi yanlış kullananlar ve kötü niyetli olanlar azınlıkta kalır. Ancak böyle bir örnek, ne mahkemeleri, ne de iflas ertelemeye gidenleri suçlamaya gerekçe olamaz. Yanlış yapan varsa bunun nedeni de denetim eksikliğidir ve günahı yönetime aittir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar