İç borç ile dış borçların farkı

Ekonomik istikrar politikalarının başarısı, verileri doğru tespit etmek ve güven verici önlemler almaktan geçer. Türkiye'de çok sık sık yapılan bir hata var.

İç ve dış borç faizleri toplanıyor. Şu kadar faiz ödedik diye yazılıyor.

Aslında iç ve dış borçların farklı etkileri ve farklı yükleri var. Belki bütçe ödenekleri açısından iç ve dış devlet borçları toplanabilir. Ancak hem borç stoku ve özellikle de iç ve dış borç faizini toplamak, iktisat bilimi açısından yanlıştır.

Medya da her zaman bu tür beyanları ve abartılı olarak vermeyi tercih ediyor.

İç borç faizi, milli gelir içinde, servet içinde bir transferdir. Gelir dağılımını etkiler.

Devlete borç verenler açısından, eğer reel faiz varsa, devletten borç verene bir gelir transferi olur. Tersine eksi reel faiz varsa, bu defa devlete borç verenlerden yine devlete gelir transferi olur. Eksi reel faiz yoluyla devlet borç verenlerden aynı zamanda gizli bir vergi almış oluyor.

Banka mevduatlarında da, eğer eksi reel faiz varsa, mevduat sahibinden bankalara gelir transfer edilmiş olur. Banka daha çok kazanır. Mevduat sahibi kaybeder.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar