Gıda güvenliği ve beslenme...

Dünkü Yeniçağ'ın manşetinde,''İthal gıda hem Tüketiciyi hem de çiftçiyi vurdu'' başlığı vardı. Aslında gıda sorunu tahminlerimizin ötesinde bir risk oluşturuyor.NASA Dünya yeraltı...

Dünkü Yeniçağ'ın manşetinde,''İthal gıda hem Tüketiciyi hem de çiftçiyi vurdu'' başlığı vardı. Aslında gıda sorunu tahminlerimizin ötesinde bir risk oluşturuyor.

NASA Dünya yeraltı suları haritasını yayınladı. Türkiye'de yeraltı suları normal seviyesinin altında ve kuraklık yaşanıyor. Kuraklığın gıdaya yansıması zaman içinde oluyor.

Türkiye'de kuraklık göllerin su seviyesinden, kuruyan göllerden anlaşılıyor. Ömerli'de dağdan gelen küçük bir derenin son on yıl içinde kuruduğuna şahit oldum. Çünkü daha aşağılarda çok sayıda artezyen kuyusu açıldı. NASA ve Birleşmiş Milletler raporları Türkiye'de kuraklık riskini tescillemiş oldu. 

Kuraklık gıda sorununu yaratır. Bizde bugünlerde  gıda sorunu tartışılmıyor. Biz devlet olarak millet olarak her zaman iş başa düşünce önlem almaya kalkarız. Aşıda olduğu gibi bu defada geç kalmış oluruz ve iş işten geçmiş olur.

Gıda sorunu dünyada risk oluşturuyor. Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşların 2019  ''Gıda Güvenliği ve Beslenme'' raporuna göre; 2015 yılına kadar gıda fiyatları düşmüş ve gıda üretimi olumlu bir yola girmiştir. Ancak 2015 sonrasında durum değişmiş ve  son yıllarda dünyada açlık sorunu artmıştır.

* 2018 yılında dünyada 820 milyon insan sürekli açlık sınırında yaşıyor. Pandemi nedeni ile bu sayı 2020 de 1 milyarı geçmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar