Gençlerimiz neden gidiyor?

Son yıllarda artan beyin göçü, yani eğitilmiş ve uzman insanların yurt dışına gitmesi ve oralarda çalışmayı tercih etmesi, Türkiye için kaynak israfına neden oluyor Bu gençleri neden...

Son yıllarda artan beyin göçü, yani eğitilmiş ve uzman insanların yurt dışına gitmesi ve oralarda çalışmayı tercih etmesi, Türkiye için kaynak israfına neden oluyor Bu gençleri neden tutamıyoruz?  Küresel yetenek rekabet endeksi, bu soruya en doğru cevabı veriyor.

INSEAD Dünya İşletme Okulu (The Business School fort he World), The Adecco Group ve Tata Communications tarafından 2013 yılından beri düzenli olarak yayınlanan ''Küresel Yetenek Rekabetçiliği Endeksi" 2018 yılı içinde yetenek çeşitliliğinin küresel rekabetçiliğe etkilerini değerlendiren bir rapor açıkladı.

2018 Küresel Yetenek Rekabetçilik Endeksi'ne göre İsviçre, Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri yetenek rekabetçiliği konusunda ilk üç sırada yer almaktadırlar. Son üç sırada ise Yemen, Madagaskar ve Mozambik görülmektedir.

Türkiye, yetenek rekabetçiliği bakımından 119 ülke arasında 68. sırada yer almaktadır. Yetenek rekabetçiliği, raporda ülkelerin ve şehirlerin yetenekleri yetiştirmesi, kendine çekmesi ve elinde tutması olarak tanımlanmaktadır. Şehirlerin yetenek rekabetçiliği bakımından performansı incelendiğinde, listede Türkiye'den sadece İstanbul şehrinin bulunduğunu görüyoruz. İstanbul yetenek rekabetçiliğinde 90 şehir arasında 62. sırada yer alıyor. Kültürel ve tarihsel zenginlik bakımından İstanbul ile aynı ligde bile anılamayacak şehirlerin İstanbul'dan çok daha üst sıralarda yer alması, potansiyelimizi değerlendiremediğimizin açık bir kanıtı olarak görünüyor.

Endekste yetenek rekabetçiliği 5 ana başlık altında puanlanmıştır.

a) Ön Açma: Yeteneklerin önünü açma konusunda Türkiye'nin puanı 100 üstünden 50,71 ve 119 ülke içinde 61. sırada yer almaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar