Faizi bilmeden faiz konuşmayalım (II)

Dün bu köşede Merkez Bankası güncel faiz oranlarını tablo olarak vermiş ve bunlar içinde Gecelik, Geç Likidite ve bir haftalık repo faizlerini ele almıştık. Merkez Bankası reeskont işlemleri, borç verme...

Dün bu köşede Merkez Bankası güncel faiz oranlarını tablo olarak vermiş ve bunlar içinde Gecelik, Geç Likidite ve bir haftalık repo faizlerini ele almıştık.

Merkez Bankası reeskont işlemleri, borç verme iskonto oranı yüzde 9'dur. MB avans işlemleri faiz oranı da yüzde 10.50'dir.

Bankalar geçici likidite ihtiyaçlarını karşılamak için, Merkez Bankası'na ticari senet ve vesikalarını reeskonta verirler. Reeskonta kabul edilecek ticari senet türleri ve diğer koşullar Merkez Bankası'nca belirlenir.

Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebilmektedir.

Reeskont ve avans işlemleri faiz oranları, para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenir. Bir para politikası aracı, reeskont ve avans işlemleri MB'nin uygulamakta olduğu para politikası kapsamında önemini kaybetmiştir.

Faiz koridoru... Merkez Bankası'nın gecelik faizlerde borç alma için verdiği yüzde 7.25 faiz ile borç verme faizi yüzde 8.25 arasındaki farka faiz koridoru deniliyor. Merkez Bankası borç verme faizini yüksek tutunca, bu yolla bankaların fon maliyeti artıyor, TL değerli para oluyor ve döviz kurunun kontrolünü sağlıyor.

Mevduat faiz oranları, (Tasarruf Mevduatı, Ticari Mevduat, Resmi Mevduat, Bankalararası Mevduat  ağırlıklı ortalama olarak aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar