Faizde gizli vergiye dikkat!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni finansal yatırım aracı getirilecek. Medya bu haberi, vatandaş için...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni finansal yatırım aracı getirilecek. Medya bu haberi, vatandaş için altın fırsat, güvenli yatırım aracı, altının ekonomiye kazandırılması şeklinde, meselenin özünü araştırmadan verdi.

Açıklamadan anlaşıldığına göre, vatandaş altınını bankaya verecek. Karşılığında alacağı kağıt ne olursa olsun, TL yatırmış gibi faiz alacak. Yani yastık altında atıl halde tutulan altınlar, sahibine gelir getirecek... Böyle olursa elbette vatandaş için ilave gelir olacak.

Aslında olay çok basittir... Eğer vatandaşın alacağı ve vergiden sonra elinde kalan faiz enflasyonun üstünde ise gerçekten altına bağlı kağıtlar gelir sağlar.  Eğer tersine ele geçen nominal faiz enflasyonun altında ise o zaman tersi olacaktır... Vatandaş elindeki altından da olacaktır.

Bu nedenle faizi konuşurken reel faizi konuşmak gerekir. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'na müdahale eden yetkililer, hiçbir zaman reel faiz dile getirmiyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar