Faiz umut oldu

Son yıllarda ekonomik istikrar için en büyük sorun, kur sorunudur. Kur riski Türkiye'nin bir numaralı ekonomik istikrar sorunu haline gelmiştir. Üretimde ithal girdi oranı yüksek olduğu için kur artışları enflasyona...

Son yıllarda ekonomik istikrar için en büyük sorun, kur sorunudur. Kur riski Türkiye'nin bir numaralı ekonomik istikrar sorunu haline gelmiştir. Üretimde ithal girdi oranı yüksek olduğu için kur artışları enflasyona yansıyor. İthalat maliyeti ve ithalatın finansman maliyeti arttığı  için de üretim aksıyor ve büyüme düşüyor.

Kısa dönmde kur artışını frenlemek, orta ve uzun dönemde de, dalgalı kur politikasını değiştirerek, yarı sabit kur rejimine dönmemiz gerekiyor.

Kısa dönemde döviz kurlarını nasıl kontrol edebiliriz?

1. Merkez Bankası TL arzını daraltırsa, zaten mevcut olan durgunluk daha da artar.

2. Merkez Bankası, döviz satarak, kur artışını önlemeye çalışırsa, rezervleri yetersizdir. Son rezerv durumuna göre, resmi rezervler 79,9 milyar dolardır. Buna karşılık kısa vadeli yükümlülükleri (döviz kredileri, türev işlemleri ve şarta bağlı karşılıklar) 118,5 milyar dolardır. Merkez Bankası bu borçlarını sürdürebilir, borçları artar veya  azalır, ama hem faiz ödüyor hem de sürdürmeme riski de var. Sonuçta bugün itibariyle, Merkez Bankası'nın yükümlülükleri 128,5 milyar dolar ile rezervleri 79,7 milyar dolar arasında eksi 48,8 milyar dolar fark çıkıyor.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar