Faiz lobisi mi? Kur lobisi mi?

Merkez Bankasının gösterge faizini 2 yüzdelik puan artırmasını ''Hükümet faiz lobisine dayanamadı'' diye yorumlayanlar oldu. Küreselleşme sürecinde, para ve faiz politikaları belirleyici politikalar olmuştur. Ancak bizim...

Merkez Bankasının gösterge faizini 2 yüzdelik puan artırmasını ''Hükümet faiz lobisine dayanamadı'' diye yorumlayanlar oldu. Küreselleşme sürecinde, para ve faiz politikaları belirleyici politikalar olmuştur. Ancak bizim gibi yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde bu politikalar aynı zamanda spekülasyonu da artırmıştır. Enflasyonun üstünde reel faiz isteyenler ''faiz lobisi'' olarak suçlanmıştır. Bunun içindir ki Türk ekonomisi  son 10 yıldır dünyanın en kırılgan ekonomisidir .

Öte yandan yine bizim gibi  sermaye piyasalarının ve rekabetin  gelişmediği, spekülasyon ve manipülasyonun olduğu ülkelerde serbest kur politikası sürekli bir kur sorunları yaratmıştır. Yüksek kur isteyenler de ''kur lobisi'' olarak vasıflandırılmıştır.

Aslında bütün bu tartışmalarla  zaman kaybetmek, aynı zamanda ne kadar beceriksiz olduğumuzu da gösteriyor. Leyleğin  ömrü de laklakla geçer.

Beceriksizliğimizin ilk nedeni, faizleri nominal faiz üstünden konuşmamızdır. Oysaki yüksek enflasyon olan ekonomilerde nominal faiz yanıltıcı olur. Söz gelimi şimdi yeni gösterge faizi yüzde 10.25, ama geçen ayki enflasyon yüzde 11.77 dir. Bu ayda enflasyon bu düzeyde olursa, yıllık üstünden yüzde 10.25 olan nominal faiz, enflasyonun etkisi giderildikten sonra, yani reel faiz olarak eksi yüzde 1,36'dır.

Yüksek reel faiz ve tersi eksi faizin  ekonomi üstünde bozucu etkileri vardır.

Yüksek faiz isteyenler ''faiz lobisi'' olarak suçlanmıştır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar