Ezber bozan yeni paket geliyor!

Hükümet ekonomide de kabadayı davrandı. ''Şaşırtan, ezber bozan'' yeni paketler hazırladığını ve bu paketi 15 gün içinde açıklayacağını duyurdu.  Açıklandığı...

Hükümet ekonomide de kabadayı davrandı. ''Şaşırtan, ezber bozan'' yeni paketler hazırladığını ve bu paketi 15 gün içinde açıklayacağını duyurdu.  Açıklandığı kadarıyla paket, yatırımların teşviki ve idari kararla faizlerin düşürülmesini içeriyor.

Yatırımlara teşvik her gelişmekte olan ülkede, hatta gelişmiş ülkelerde stratejik sektörler için verilmektedir. Türkiye yeni bir teşvik paketi açıklayacaksa, bu pakette ithal ikamesi yatırımları öncelikli olmalıdır.

Üretimde kullanılan ithal ara malı ve ham madde oranı ortalama yüzde elli dolayındadır. Bu nedenle Türkiye cari açık veriyor. Bu nedenle kur artışları ekonomide maliyetleri artırıyor. Maliyet artışı da enflasyona yansıyor.

Teşvikler, öncelikle içerde, ithal ara malı ve ham madde yerine ikame edilecek yatırımlara verilmelidir. Hatta bu alanda Devlet geçici bir dönem için piyasaya girmelidir.

Ne var ki siyasi iktidar cari açığı çözümle meşgul değildir. Çünkü cari açık dış borca yansıyor. Halk hissetmiyor. Ama ekonomide risk artıyor.

Faize gelince... Faizlerle ilgili sorunlar var; ama siyasi iktidar farkında değil. Yalnızca faizlerin yüksek olduğu, finans kuruluşlarının faiz lobisi oluşturduğu ifade ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar