Enflasyonu neden çözmedik

Merkez Bankası, finans sektöründe ve reel sektörde faaliyet gösteren işletmeler nezdinde anket yapmakta ve makro göstergelerle ilgili beklentileri değerlendirmektedir. 16 Eylül'de yapılan anket sonuçlarına göre, 2016 yılı...

Merkez Bankası, finans sektöründe ve reel sektörde faaliyet gösteren işletmeler nezdinde anket yapmakta ve makro göstergelerle ilgili beklentileri değerlendirmektedir.

16 Eylül'de yapılan anket sonuçlarına göre, 2016 yılı TÜFE beklentisi, bir ay önceki anket döneminde yüzde 8.21 iken, bu ay yüzde 8.07'ye geriledi.

Bu durum Merkez Bankasıı'nın bugün 14.00'te yapılacak Para Kurulu toplantısı için faizleri düşürmede elini güçlendirdi. Ancak Para Kurulu, faizleri düşürürken bu kararın muhtemel enflasyonist etkilerini de dikkate almalıdır.

*******************************************

Merkez Bankasıı Beklenti Anketi

                                                             2016 Yıl Sonu Beklentisi

TÜFE (Yüzde)                                                           8.07

Cari İşlemler Açığı (Milyar)                             -33.01

Dolar Kuru (TL)                                                    3.0662

Büyüme Oranı (Yüzde)                                        3.4

MB Ağırlıklı Ort. Fonlama

Maliyeti (Yüzde Faiz)                                           7.86

Vadesine En Fazla 3 Ay Kalmış TL

Devlet İç Borçlanma Senetleri (Yüzde)     8.61

Vadesine En Fazla On Yıl Kalmış TL

Devlet İç Borçlanma Senetleri (Yüzde)      9.61

**************************************

Enflasyon 2009 yılında krizin etkisiyle yüzde 5'lere kadar geriledi. Ancak krizden çıkışla yeniden artmaya başladı. Aslında, 2004 Nisan ayından beri, 12 yıldır yüzde 8 ile yüzde 10'lar seviyesinde devam ediyor.

Enflasyon, arz-talep dengesinin bozulması ile oluşan bir süreçtir. Enflasyonu bir defalık vergi artışları veya bazı aylardaki arızi fiyat artışları ile izah etmek yanlıştır. Bu nedenle 'Çekirdek Enflasyonu' dikkate almak gereklidir.

Kronik yapı kazanan enflasyonu, mevcut günübirlik politikalarla çözemeyiz. Veya tek başına para politikası ile de çözemeyiz. Enflasyon için önce yapısal sorunları çözmek gerekir.

Ekonomide yapısal sorunlar, tarım-sanayi ve hizmetler dengesinin bozulması, reel sektör finans sektörü dengesinin bozulması, tasarruf yatırım oranı dengelerinin bozulması, Devlet-piyasa dengesinin bozulması ve gelir dağılımının bozulması gibi sorunlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar