Ekonomide dört yanlış

2013 yılında Amerikan bankası Morgan Stanley, cari açık ve enflasyon oranlarının yüksekliği ve dış yatırımlara duydukları ihtiyaç dolayısıyla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney...

2013 yılında Amerikan bankası Morgan Stanley, cari açık ve enflasyon oranlarının yüksekliği ve dış yatırımlara duydukları ihtiyaç dolayısıyla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'dan oluşan beş ülkeyi Kırılgan beşli olarak ilan etmişti. Bugün Bu ülkelerde yıllık enflasyon, Hindistan'da yüzde 6,9, Brezilya'da 4,3, Güney Afrika'da 3,2 ve Türkiye'de 14'tür. Yani bizim dışımızdaki ülkeler, enflasyonu yendiler. Bizse, faiz mi enflasyonun sebebidir, yoksa enflasyon mu faizin sebebidir? Tartışması tuzağına düştük. Gerçekte ise uygulanmakta olan politikalara, reel faiz oranlarına, talep yapısına bağlı olarak, uzun dönemde ikisi de birbirini etkiler. Kısır tartışmaya sanki birileri bizi özellikle soktu. Çünkü bu durumu tartışmaktan siyasi iktidar enflasyonun yapısal bir sorun olduğunu göremedi. Muhalefette yapısal sorunların neler olduğunu daha geniş bir açıdan bakamadı.

Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası'nın kur hedefinin olmadığını, kurları tutmak amacıyla MB ve kamu bankalarının döviz satmayacağını, ellerinde yalnızca faiz ve para politikasının olduğunu açıkladı. Hükümet ise bütün yükü Merkez Bankası'nın sırtına yüklemiş görünüyor.

Oysaki ekonomi yönetimi Hükümet ve Merkez Bankası'nın ortak sorumluluğundadır. Merkez Bankası aynı zamanda hükümetin danışmanıdır.

Son beş yıldır enflasyon, işsizlik, yoksulluk sorunları tavan yaptı... Burada siyasi  iktidarın dört yanlışı var...

Bir… Dengesizlikleri yaratan kur şokları ve kur artışlarıdır. Demek ki kur politikası yanlıştır. 19 senedir yürümedi…  Cari dengeyi, üretim yapısını bozdu. Hükümet dalgalı kur politikasında neden direniyor? 

İki… Faiz politikası tek başına istikrar politikası değildir. İktisat politikaları bir bütündür. Dahası İktisat politikaları, konjonktüre, ülkeye, halkın moraline, demokratik ve hukuki altyapı sorunlarına bağlı olarak değişir. Bazen faiz enflasyon yaratır, bazı durumlarda ise enflasyon faiz artışını zorunlu kılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar