Dünya ve halk tedirgin, iktidar rahat

Dünya Türkiye'yi önce beş kırılgan ülke arasında gösterdi. Sonra bu ülkeler arasından dördü paçayı kurtardı. Türkiye ve iki yeni ülke ile bu defa üç kırılgan ülke arasında...

Dünya Türkiye'yi önce beş kırılgan ülke arasında gösterdi. Sonra bu ülkeler arasından dördü paçayı kurtardı. Türkiye ve iki yeni ülke ile bu defa üç kırılgan ülke arasında kaldık. Şimdi de aynı Dünya bizi krizdeki üç ülke arasında gösteriyor. Dahası da bu üç ülke,  Türkiye, Arjantin ve Venezuela'nın Dünya krizi yaratabileceği tartışılıyor.

Türk vatandaşı olarak hepimiz bundan dolayı rahatsız oluyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu güven endekslerine göre tüketicide ve üreticide güveni bunalımı oluştu.

Bunalımda olmayan ve endişe duymayan bir tek siyasi iktidar var; hâlâ yaptığı her yanlışı ''başarı hikâyesi'' olarak lanse etmeye çalışıyor.

 Siyasi iktidarların algı yaratarak beklentileri olumlu yönetmesi adettendir. Ne var ki insanlar işsiz kalmışsa, geçim zorluğu çekiyorlarsa, üretici ve tüketici güven bunalımı yaşıyorsa, böyle bir ortamda algı yaratmak ters teper. Bu defa bu iktidar ekonomiyi yönetemiyor algısı hâkim olur. Kriz daha çok derinleşir.

Gerçek durumu herkesten önce siyasi iktidar görmeli, tespit etmeli ve önlem almalıdır. Hatta bu önlemler konusunda kamuoyunu da ikna etmelidir. Bu ikna enflasyonla topyekûn mücadele kampanyası ile olmaz. İktisadi ajanların ne kadar kemer sıkacağını bilmesi ile olur.

Söz gelimi yeni ekonomi programı açıklandı ve fakat aynı ay tüketici ve üretici güven endeksleri dip yaptı. Piyasalar o kadar kırılgan ki  papazın yargılanmasına kadar, her olay etkili oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar