Dünya, demokrasi ve otokrasi ile kamplaştı

ABD'de önceki gün, Senatonun Biden'nin seçim sonuçlarının onaylanacağı oturum öncesi Trump taraftarları Kongre Binasını bastı. Trump yargıda kaybetti. Cumhuriyetçilerin bir kısmı Trump'ın...

ABD'de önceki gün, Senatonun Biden'nin seçim sonuçlarının onaylanacağı oturum öncesi Trump taraftarları Kongre Binasını bastı. Trump yargıda kaybetti. Cumhuriyetçilerin bir kısmı Trump'ın karşısına geçti. Ama Trump durmuyor. Taraftarlarına önce 'Kongre Binasına yürüyün' dedi. Zora başvurarak ABD'nin Müesses nizamına karşı çıkmış oldu ve terör suçu işledi. Trump bunu yapar, çünkü hırsı aklının önündedir. Popülizm yaparak kazandı. Popülizmine kananlar da akıl tutulması yaşadı.

ABD demokrasisinin; halkın akıl tutulmasından kurtulması ve demokrasiye sahip çıkması için belki de böyle bir evreden geçmesi gerekiyordu.

1972 yılından beri dünyada siyasal haklar ve sivil özgürlükler konusunda endeks hazırlayan 'Freedom House; Dünya Özgürlükler Evi' 2021 rapordunda Trump'ın dünya demokrasisine zarar verdiği vurgulanıyor ve ''Türkiye ve Mısır gibi geleneksel güvenlik ortaklarının ihlalleri, ayrıca Rusya'dan Vladimir Putin ve Kuzey Kore'den Kim Jong'un da dahil olmak üzere diplomatik olarak kazanmayı umduğu zalim liderlere de geçiş izni verdi." deniliyor.

Aslında Trump, anti demokratik tutumlarıyla dünyada, oluşmakta olan demokrasi ve otokrasi  kamplaşmasını otokrasi lehine hızlandırdı.

Öte yandan yine aynı raporda; dünyada Rusya ve Çin'in otokrasiye geçen ülkeler üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

Söz gelimi Rus etkisi ile İnsan Hakları ve Siyasi Özgürlükler Endeksi'nde, Macaristan kısmen özgür ülke statüsüne geriledi, Polonya da kan kaybetti. Demokrasiyi ekmek ve sudan daha önemli gören; Avrupa Birliği ise bu iki üye ülkede etkili olamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar