Devletin görevi para değil iş dağıtmaktır

Nüfusumuz yılda ortalama yüzde 1,4 oranında artıyor. Bu oran yüksek bir orandır. Dünyada ortalama nüfus artış hızı yüzde 1,1'dir. ABD' de yüzde 0,6 , Almanya'da yüzde 0,1 dir. Bu arada Yunanistan'ın nüfusu...

Nüfusumuz yılda ortalama yüzde 1,4 oranında artıyor. Bu oran yüksek bir orandır. Dünyada ortalama nüfus artış hızı yüzde 1,1'dir. ABD' de yüzde 0,6 , Almanya'da yüzde 0,1 dir. Bu arada Yunanistan'ın nüfusu yılda 0,18 oranında azalmaktadır.

İller bazında nüfus artış hızı eksi olan illerimizde vardır. Nüfusu azalan illerden Batıya, büyük şehirlere göç yaşanmaktadır. Sanayileşen ülkelerde köyden kente, sanayi bölgelerine işçi olarak nüfus hareketi yaşanır. Ancak Türkiye de kente gelenler işsizlik oranı yüksek olduğu için işsiz kalmış ve büyük şehirlerde yoksul mahalleler oluşmuştur.

Bu nedenle Bir … Nüfus planlaması yapılmalıdır. İki…Nüfusu kendi bölgesinde tutmak için o bölgelere bizzat devlet yatırım yapmalıdır. Bu güne kadar teşvikler bir sonuç vermemiştir. Çünkü, partizanlık, demokrasi, hukuk ve bunlardan kaynaklanan güven sorunu özel yatırımların önünü kapatmıştır.

Türkiye'de 1963 yılına kadar nüfus planlaması yapılmamıştır. 1923 ile 1963'te başlayan planlı dönemle birlikte, aile planlaması yapılmıştır. 2000'li yıllarda bu politikadan vazgeçilmiştir. Açıklanmayan ve bilinen gerekçe, nüfusun etnik yapısının, belirli etnik guruplar lehine bozulmasını önlemektir.

Ne var ki beş milyona ulaşan Suriyeli Araplar her ne halse etnik yapıda denge bozacak unsurlar içinde görülmüyor!

Aşağıdaki tabloda nüfusu binde onun üstünde azalan illerimiz yer alıyor. Nüfusu azalan illerimizin kendine özgü imkanları ve kaynakları mevcuttur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar