Bütçe de popülizm kurbanı

Başbakan yardımcısı, 2017 yılı için  47.5 milyar lira olan kamu borçlanma limitinin artırılabileceğini söyledi. Hükümet bu Kamu borçlanma limiti yasaya gerek olmadan yüzde 10 oranında...

Başbakan yardımcısı, 2017 yılı için  47.5 milyar lira olan kamu borçlanma limitinin artırılabileceğini söyledi. Hükümet bu Kamu borçlanma limiti yasaya gerek olmadan yüzde 10 oranında artırabiliyor.

Aslında  hükümet kamu borç limitini artırmak zorundadır… Çünkü bu yılın ilk beş ayında zaten bütçe açığı 47 milyar lira oldu, yani borç limitine ulaşıldı. Ne kadar artırılır? Yasa tasarısı ile anlaşılacak.

2009 yılında da borçlanma limiti beş kat artırılmıştı.

Her şeyden önce kriz yılı olan 2009 yılı  ile 2017 yılını, borçlanma  sınırı açısından karşılaştırmak doğru değildir. Çünkü 2009 yılında 2008 ve 2009 dünya finansal krizi yaşandı. Bizde 2009 da GSYH yüzde 4.8 oranında geriledi. Bu nedenle de vergi gelirleri düştü. Bütçe açığı arttı. 

Bütçe açığı ve borçlanma limiti neden artıyor?

* Referandum nedeniyle bütçe popülizm amaçlı kullanıldı.

*Vergi ve diğer Bütçe gelirleri sınırına ulaşıldı.

1. Referandum nedeniyle, Bütçeden sosyal destek adı altında yapılan ödemeler arttı. Vergi indirimleri yapıldı. Bütçe açığı arttı.

Popülizm, bir defa başlayınca her seçimde bir öncekinden daha fazla tırmandırmak gerekir. Yeni, yeni tavizler gerektirir. Önümüzdeki seçimlerde siyasi iktidar, referandumdan daha fazla popülizm yapmak zorunda kalacaktır.

 2. 2012 yılından beri Milli  Gelir artışı düşük kalıyor , başka bir ifade ile  düşük büyüme yaşanıyor. Bankalar dışında reel sektörün karlılık oranları düştü.  Referandum sırasında tüketim arttı. Ancak genel olarak tüketim eğilim  2012 öncesi yıllara göre geriledi. Üretimde ve tüketimde Vergi kapasitesinin  sınırına gelindi.

 

Özelleştirme gelirleri bütçeye aktarılıyordu. Bu gün Özelleştirme gelirleri  düştü … Ayrıca bundan sonra da düşecek. Zira özelleştirme kapsamı daraldı.  İç ve dış sorunlar nedeni ile yatırım yapmanın riski arttı. Özelleştirilecek kuruluşlara talep azaldı.

TOKİ, bol miktarda kamu arazisinde konut yaptırdı. Konut arzı arttı. Konut fazlası oluştu. Konut satışları doyma noktasına ulaştı ve son yıllarda konut satışları düştü.

Sonuç olarak, Siyasi iktidarın en fazla önem verdiği ve istikrar için de en gerekli ekonomik altyapı olan  mali disiplinin de, popülizme kurban edildiği anlaşılıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar