Bu işsizlik nasıl çözülür?

Açıklanan Kasım ayı işsizlik oranları, genel olarak işsizliğin çok hızlı arttığını gösteriyor. Zaten sanayi üretim endeksleri de aynı paralelde seyrediyor. Zira açıklanan Aralık 2018...

Açıklanan Kasım ayı işsizlik oranları, genel olarak işsizliğin çok hızlı arttığını gösteriyor. Zaten sanayi üretim endeksleri de aynı paralelde seyrediyor. Zira açıklanan Aralık 2018 sanayi üretim endeksi, bir yıl öncesine göre yüzde 9.8 oranında azaldı. Sanayi sektörünün yüzde 80'ini oluşturan imalat sanayiinde ise aynı dönemde daralma daha yüksek, yüzde 10.8 oranında gerçekleşti. 

Talepte de paralel olarak bir düşme var. Çünkü takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi de yine 2018 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 oranında azaldı.

Üretim düştü, perakende satışlar azaldıysa, elbette ki işsizlik de artacaktır.

Daha önemlisi de gençler arasında, ''ne eğitimde ne de işte olanların'' oranlarındaki artıştır. Gençlerde bu sorun sosyal sorunlar açısından öncelikli bir sorundur.

Öte yandan, üretimde ithal ara malı ve ham madde girdi oranı yüksek olunca, işsizliği çözmek mümkün değildir. Yüksek kur bu sorunu çözmek için bir fırsattır. Cari açık azaldı, ancak bunun nedeni durgunluk ve üretimde düşmedir. Çünkü üretimde düşme aynı zamanda  içeride üretilen ara malı üretiminde de yüzde 14.9 oranında bir düşme yarattı. Yani üretimin dışa bağımlı olması devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar