Belediyeleri vesayet altından çıkarmalıyız

Büyük şehirler olsun, belediyeler olsun bu günkü siyasi vesayet altında iş yapmaları zordur.

Söz gelimi yasaya göre Belediye Tüzel Kişiliğini Başkan temsil ettiği için atamaları da başkan yapar. Oysa ki Bakanlık 20 Mayıs 2019'da yayımladığı genelge ile bu yetkinin  belediye meclislerinde olması gerektiğini bildirdi. Eğer Büyük Şehir Belediye Başkanları siyasi iktidar mensubu olsalardı, böyle bir genelge de olmazdı. Dahası kanunla verilen bir yetkinin, bir bakanlık genelgesi ile aşılmak istenmesi, belediyelerin yasal süreçlere odaklanmasına neden olacak ve bu durum iş yapmalarını engelleyecektir. Mamafih söz konusu Bakanlık genelgesi de yargıya taşındı ve ilk mahkeme tarafından bozuldu.

Türkiye'de siyasiler Belediyeler üstündeki vesayeti kaldırmak istemiyorlar. Bunun içindir ki Türkiye ''Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı''nı kabul etmiş ve fakat vesayetin şartları alanında çekince koymuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar