Batı medeniyeti ve Türkiye

Birleşik krallıkta halk, AB'den ayrılma kararı verdi. AB'de kalmayı destekleyen Başbakan  Cameron, karara saygı gösterilmeli dedi ve istifa kararı aldı. İngiltere'nin kararının elbette siyasi ve ekonomik sonuçları...

Birleşik krallıkta halk, AB'den ayrılma kararı verdi. AB'de kalmayı destekleyen Başbakan  Cameron, karara saygı gösterilmeli dedi ve istifa kararı aldı. İngiltere'nin kararının elbette siyasi ve ekonomik sonuçları olacaktır. Ancak bu karar hiçbir zaman, dünyanın yeniden kurulması demek değildir. İngiltere, Avrupa Birliği ve Türkiye'ye etkileri geçici olacaktır.

1) İngiltere açısından  ne olur ?

Siyasi anlamda, İskoçya'nın yeniden  Birleşik Krallık'tan ayrılma riski ortaya çıkmıştır.

Ekonomik açıdan,  İngiliz bankaları olumsuz etkilenecektir. İngiltere şirketlerinin piyasa değeri düşecektir. İngiliz Sterlini de değer kaybedecektir.

Oluşacak yeni denge İngiltere'nin ekonomik  kaybı olacaktır.

2) AB için Domino Etkisi yapar mı ?

İngiltere Avrupa Birliğinde idi ve fakat diğer ortaklara göre zaten farklı statüde idi. Söz gelimi Schengen vize sistemi  ve Avrupa para sistemi Euro bölgesi dışında idi.

Avrupa'nın motor ülkesi Almanya'dır. Mali açıdan da en fazla yükü Almanya çekiyor. Almanya ise Avrupa Birliğine inanıyor.

Referandumda  İskoçyalıların yüzde 62'si AB'ye  evet dedi. İskoçya yeni bir ayrılık referandumuna gidebilir. Birleşik krallıktan ayrılıp, AB'ye katılırsa, AB için yeni bir destek olabilir.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar