İnançsız insanlar merhametsiz mi olur?

İnançsız insanlar merhametsiz ya da vicdansız olur mu bilemem ama bir parça merhamet kırıntısı gördüğünüz bir kişi, inançlı olmaya çok yakın demektir. Bunu bilirim.

Öykü Gürman’ın babasından sitemle söz ettiği ifadeleri okudunuz mu?.. Diyor ki genç şarkıcı; “..Babam ateist. Ben inançsız birinin merhametli ve vicdanlı olabileceğine hiç inanmıyorum. İnançsızlık, egoizm ve bencillik getirir. Babam da öyleydi..” Anlıyoruz ki bu tamamen Öykü Gürman ile babası arasındaki tamamlanmamış bir mesele. Bitmemiş bir hesaplaşma.. Genele teşmil edilebilir mi, emin değilim. Yani genç şarkıcı çocukluğunda yaşadığı haksızlıklar karşısında bir sebep aramış. Ve belki de demiş ki, “bir baba nasıl bu kadar merhametsiz, vicdansız olabilir!” Olsa olsa inançsız olduğundandır.. Dedim ya bu tamamen subjektif bir tespit. Yani başka inançsız kişilerin de merhametsiz olduğu sonucuna varmak için yeterli veri yok elimizde.

                                                                    ***
Ama tam tersi, sahici bir inancın insanı pek çok alanda koruduğundan hiç şüpheniz olmasın.. Bu inancı salt İslam inanışı olarak da görmeyin. Beyaz peynire bile tapsa bir insan ilahi bir ödül ya da cezanın varlığıyla iyiliğe motive olabilir..

                                                                    ***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİR GARİP ÇANKIRI 11 Mart 2024 | 83 Okunma Demokrasiyi Gerçekten de çok mu seviyoruz? 03 Ocak 2024 | 194 Okunma Hasan Abi Yaşasaydı ve Görseydi! 31 Aralık 2023 | 113 Okunma Federasyon Tartışması Yapıldı ve Tartışmayı İsteyenler Kaybetti 27 Aralık 2023 | 1.964 Okunma DEM Parti'ye Kapatma Davası Açılması İçin Daha Ne Bekleniyor? 25 Aralık 2023 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 2 yorum