Siyonist “vatandaş” istemiyoruz!

“Türk vatandaşı” demeye ve Siyonistleri Türklük ile anmaya dilim varmıyor.

Lakin memlekette çok fazla Siyonizm destekçisi var. Bunlardan biri de dünden beri tepkilerimizin odağında olan yazar Azra Kohen. Soyadına bakarak Yahudi olduğunu düşünmüştük ancak kendisi, Müslüman bir aileden geldiğini söyledi. Dini bizi ilgilendirmez. Vicdanı ve Gazze’deki soykırıma karşı duruşu ise ilgilendiriyor.


Azra Kohen’in eşi Yahudi ve ‘Kohen’liği de buradan geliyor. Konuyu dağıtmak istemem lakin “Kohen” soyadı, Yahudilikte çok önemli bir statüye sahip. Tevrat’ta da Kohenlere önemli ayrıcalıklar tanınıyor. Üç yıl önce hayatını kaybeden Yahudi gazeteci Sami Kohen, Türk basınında gazetecilik yapma hikâyesini anlattığı bir söyleşide soyadlarının gücüne şöyle değinmiş: “Dini açıdan çok önemli. Kohen olmak ‘eşitler arasında birinci’ olmak demek. Baştasınız. Kohen’ler takdis ediyor. Toplumu takdis ederken, herkes boynu bükük durur ve bize bakmaz.”


Yazı için araştırırken, Kohenlerin Yahudilikte sahip oldukları statüyü yıllar önce yitirdiği; din adamı olma ve erkeklerin Kohen olmayan bir kadınla evlenememesi gibi mecburiyetlerin esnetildiğini öğrendim. Türk ve Müslüman bir aileden geldiğini söyleyen ‘Azra Sarızeybek’in, bilişimci Sadok Kohen ile evlenmesinin önünü de bu esneklik açmış anlaşılan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonist “vatandaş” istemiyoruz! 31 Mayıs 2024 | 1.231 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar