Empati beceriniz ne kadar?

Empati, sağlıklı insan ilişkilerinin mayası, temeli. Onun sayesinde birbirimizi gerçekten anlayabiliyoruz. Bir ilişkide karşılıklı empati varsa, iletişimimiz su gibi akıp gidiyor. İki taraf da anlaşılmanın ve...

Empati, sağlıklı insan ilişkilerinin mayası, temeli. Onun sayesinde birbirimizi gerçekten anlayabiliyoruz. Bir ilişkide karşılıklı empati varsa, iletişimimiz su gibi akıp gidiyor. İki taraf da anlaşılmanın ve önemsenmenin hiçbir şeye değişilmez tadını fark ediyor, insan kardeşinin anlayışı sayesinde gerilimden kurtulabiliyor.
İnsan ilişkilerinde, birbirimizle iletişimimizde böylesine önemli olan empati yeteneği, maalesef hepimize doğuştan eşit ölçüde dağıtılmamış. Aramızdan bazılarında bu potansiyel daha yüksek ve onlar çevrelerinde ilişki ustalıklarıyla hemen öne çıkıyor, tanınıyorlar. Psikoloji profesyonelleri empati becerilerini ölçebilmek için epey zamandır uğraşıyorlar, bu amaçla ölçekler geliştiriyorlar. Bunlardan birisi, ilişkilerimizde gösterdiğimiz empati düzeyini en kalitesiz tepkiden en kaliteli tepkiye göre 1'den 10'a kadar şöyle sıralıyor.
Karşısındakini anlamaya çalışmaktan vazgeçip birtakım toplum kurallarından, atasözlerinden örneklerle onu hırpalama yoluna gitmek. Bu, empatinin en alt düzeyi, daha doğrusu empati yokluğu.
“Eleştiri” düzeyinde olanlar, karşısındakini anlamak için yine hiçbir gayret göstermezler, onu kendine ait değer yargılarıyla yargılamayı tercih ederler.
“Akıl verme” düzeyine gelenler; ilk iki düzeydeki gibi hırpalayıcı değillerdir ama hâlâ karşısındakini anlamaya teşebbüs etmez, sadece ne yapması gerektiğini söylemekle yetinirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhametten maraz doğmaz! 12 Eylül 2019 | 216 Okunma “Benden nefret et ama bana acıma!” 08 Eylül 2019 | 179 Okunma Merhamet esastır çünkü... 05 Eylül 2019 | 165 Okunma Merhameti kavramak zordur 01 Eylül 2019 | 146 Okunma Adalet, merhametten koparsa 29 Ağustos 2019 | 141 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar